Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zagrepčane uskoro očekuje novi model odvoza otpada. No, dio građana ostvaruje pravo i na besplatne vrećice za odvoz miješanog komunalnog otpada.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnici Zagrebačkog holdinga u četvrtak su predstavili pripremne aktivnosti za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada. 

Fiksni dio cijene odvoza miješanog komunalnog otpada za građane hrvatske metropole bit će 45 kuna, a ostalo će građani plaćati putem vrećica za otpad od 10, 20 i 40 litara.

Na internetskim stranicma ZgVrećice objavljeni su uvjeti po kojima će kućanstva moći ostvariti pravo na besplatne vrećice. U nastavku provjerite ostvarujete li pravo na besplatne vrećice: 

Ako tijekom mjeseca najmanje jedanput koristite usluge reciklažnog dvorišta:

 • Ostvarujete pravo na 4 vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 8,00 kn mjesečno).
 • Opisano umanjenje cijena ostvaruje se nakon proteka perioda od pet mjeseci u kojem je korisnik svaki mjesec najmanje jednom tijekom mjeseca koristio usluge reciklažnog dvorišta, odnosno mobilnog reciklažnog dvorišta, pri čemu ostvaruje pravo na dva paketa sadržaja 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 10 l.

Ako potpišete izjavu o kompostiranju otpada te date suglasnost da davatelj javne usluge može izvršiti terensku provjeru s ciljem utvrđivanja da li korisnik zaista kompostira otpad​

 • Ostvarujete pravo na 4 vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 8,00 kn mjesečno). Propisana Izjava o kompostiranju otpada vrijedi 10 mjeseci nakon kojeg proteka se ista mora ponovno dostaviti da bi se umanjenje cijena moglo ponovno ostvariti.
 • Dostavom Izjave o kompostiranju otpada korisnik ostvaruje pravo na četiri paketa sadržaja 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 10 l.

Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 1 Burne reakcije na novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: "Mislim da će biti totalni kolaps. Trebali bismo igrati ulogu policajca"

Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Tomašević predstavio novi sustav naplate odvoza otpada: Stižu ZG vrećice, uvedena i jedna novost

Ako u kućanstvu živi dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene, korisnik ostvaruje pravo na:

 • 4 vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 10 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 8,00 kn mjesečno).
 • Kako bi se ostvarilo pravo, potrebno je dostaviti rodni list djeteta te potvrdu o prebivalištu djeteta na adresi korisnika usluge. Pravo vrijedi tri godine od dana rođenja djeteta, s tim da se isto mora obnavljati svakih 10 mjeseci dostavom potvrde o prebivalištu djeteta na adresi korisnika usluge ne starijom od 30 dana.
 • Dostavom propisane dokumentacije korisnik ostvaruje pravo na četiri paketa sadržaja 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 10 l.

Ako u kućanstvu stanuje osoba koja koristi pelene za odrasle:

 • Ostvarujete pravno na 4 vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada pojedinačnog volumena vrećice 20 l mjesečno (što je ekvivalent vrijednosti u visini od 16,00 kuna mjesečno).
 • Kako bi se pravo ostvarilo potrebno je davatelju usluge dostaviti potvrdu liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle te potvrdu o prebivalištu osobe koja pelene koristi na adresi korisnika usluge.
 • Pravo vrijedi godinu dana, a može se obnoviti svake godine uz dostavu pripadajuće dokumentacije.
 • Dostavom dokumentacije korisnik ostvaruje pravo na četiri paketa sadržaja 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l.

"Navedena umanjenja cijene javne usluge za korisnike koji su u kategoriji kućanstvo se ne zbrajaju i mogu se ostvariti samo po jednoj od gore navedenih osnova", stoji na stranici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju