Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obiteljsko nasilje

Predstavljen Fond#SPASIME: Na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih slučajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa SPASIME i Zaklada za ljudska prava i solidarnost Solidarna predstavili su u nedjelju FondSPASIME, za pomoć i zaštitu žrtava nasilja te su najavili veliku kampanju prikupljanja sredstava za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama.

Statistike pokazuju rastući val obiteljskog i partnerskog nasilja. Zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osoba, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3.198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije,navodi se u priopćenju.

Na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih slučajeva

Nasiljem su pogođene sve skupine. Sudovi, navodi se u priopćenju, usvajaju svega 15 posto od ukupnog broja zaštitnih mjera koje policija predlaže. Kao ni žrtve obiteljskog nasilja, ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu. U posljednjih deset godina broj zatraženih policijskih intervencija za prekršajna djela obiteljskog nasilja naizgled se smanjio. Iz Izvješća pravobraniteljice kao razlog tomu navodi se blaga prekršajna politika koja se gotovo isključivo temelji na novčanim i uvjetnim kaznama zatvora. To u konačnici odvraća žrtve nasilja od podnošenja prijava jer nakon što je nasilnik novčano kažnjen, vrlo je brzo i pušten kući. Zbog toga smanjenje broja prijavljenih osoba ne daje cjelovitu sliku ovog problema jer se zapravo povećava broj neprijavljenih slučajeva, odnosno žrtava koje trpe nasilje, dok istovremeno rastu slučajevi kaznene prirode nasilja prema ženama i u obitelji. Prema nekim procjenama na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih slučajeva, navodi se u priopćenju.

Hitno zbrinuti žrtve

„Bitno je da žrtve budu hitno zbrinute, što financijski, pravno, liječnički, da im se pruži razgovor sa stručnjakom ili osigura siguran smještaj daleko od lica nasilnika. Zato pozivam sve građane da sudjeluju u akciji i da pozivom na broj 060 9003 doniraju svoj prilog u svrhu podrške žrtvama. Svaka pomoć im je dobrodošla“, izjavila je na predstavljanju Jelena Veljača, koja je u ožujku ove godine pokrenula inicijativu #SPASIME. Svatko, kazala je, ima pravo na siguran život, a svi imamo pravo na društvo bez nasilja.

Fond će, između ostalog, pružati stambenu, pravnu i zdravstvenu pomoć žrtvama nasilja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Određen istražni zatvor Izvanbračnu suprugu na Krku udarao šakama i remenom po glavi i tijelu, gušio je i gađao predmetima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog opasnosti od ponavljanja djela Produljen istražni zatvor ocu koji je bacio djecu s balkona obiteljske kuće u Pagu

Prikupljene donacije koristit će za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Žrtve tako imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući te troškova sprovoda ubijene žrtve.

Uz te novonastale troškove koje pokriva Fond, tu su i hitni troškovi: jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno sedam dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Uvjeti za dodjelu pomoći

Uvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda je kontaktiranje Zaklade SOLIDARNA i prijava nasilja policiji ili Centru za socijalnu skrb, odnosno spremnost da se nasilje prijavi nadležnim institucijama. Kako ne bi došlo do zloupotrebe situacije, prijava mora ispuniti određene uvjete. Neki su od uvjeta da se Zakladi obrati žrtva ili roditelj/skrbnik ako je dijete žrtva, da osoba nema drugih izvora financijske i stručne podrške da napusti nasilnu obiteljsku situaciju ili ne ispunjava uvjete za druge socijalne pogodnosti javnih tijela Republike Hrvatske te da joj nije dostupna adekvatna pomoć i zaštita u potrebnom roku putem službenog sustava.

Kako donirati

Donirati je moguće pozivom, uplatom na račun ili online. Građani već od početka lipnja mogu pomoći pozivom na broj telefona 060 9003, a omogućene su i izravne uplate na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 i donacije putem stranice Indiegogo (https://igg.me/at/fond-spasime). Uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva SWIFT je HPBZHR2X. Akcija prikupljanja sredstava trajat će do kraja srpnja 2019. (Hina)

Aktualno Vojska na hrvatskim cestama: Premješta se Multinacionalna bojna, očekuju se gužve na prometnicama Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 2 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 2 Foto: MORH/Vinko Jovanovac Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 4 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 4 Foto: MORH/Vinko Jovanovac Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 3 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 3 Foto: MORH/Vinko Jovanovac Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 5 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 5 Foto: MORH/Vinko Jovanovac Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 1 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 1 Foto: MORH/Vinko Jovanovac +0 Multinacionalna bojna krenula iz Hrvatske prema Mađarskoj (Foto: MORH/Vinko Jovanovac) - 6 Hrvatska Vojska na hrvatskim cestama: Premješta se Multinacionalna bojna, očekuju se gužve na prometnicama 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene