Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počasni bleiburški vod večeras je priopćio da ove godine nisu pozvali hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića na komemoraciju žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta 16. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, kao što su to činili predhodnih godina, jer, kako se navodi, ‘ predsjednik Mesić to nije želio’.


Kako se navodi, priopćenje upućuju javnosti ‘zbog pojašnjenja špekulacija o nepozivanju predsjednika Mesića na ovogodišnju komemoraciju žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta’. U priopćenju stoji da je predsjednik Mesić ‘tijekom protekle godine više puta izjavio da ne želi nazočiti komemoracijama na Bleiburškom polju, pa ni doći u bilo koje vrijeme godine na Bleiburško polje da se pokloni žrtvama Bleiburške tragedije’.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Na komemoraciju u Jasenovac idem, a u Bleiburg ne' Slika nije dostupna Mesić i Sanader stigli na summit NATO-a u Bukurešt

‘Ako se predsjednik Mesić u međuvremenu predomislio, Bleiburško polje može posjetiti u bilo koje doba godine, neovisno o središnjoj komemoraciji - kao što su to svojedobno učinili predsjednici hrvatske vlade Ivica Račan i Ivo Sanader’, navodi se u priopćenju PBV-a. U priopćenju upućuju i javni poziv predsjedniku Mesiću da još za vrijeme svoga mandata posjeti Bleiburško polje i pokloni se žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta predlažući 1. studenoga kada, kako najavljuju, Počasni bleiburški vod priprema novu komemoraciju.

(Hina)