Predsjednik Zoran Milanović komentirao je rad Državnog odvjetništva u kontekstu uhićenje bivšeg ministra Darka Horvata. Rekao je da DORH ima preveliku moć i ovlasti te da nema kontrolne mehanizme.


Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na uhićenje bivšeg ministra Darka Horvata te na istragu ministra Josipa Aladrovića. Pritom je komentirao i rad Državnog odvjetništva.

"Ne znam ima li Hrvatska ministar za obnovu, a sada se vodi postupak protiv još jednog ministra. Ne znam zašto ga nisu uhitili", rekao je Milanović.

Predsjednik je zatim rekao da vidi problem u tome što je Horvat priveden bez da je to odobrila Vlada.

"Ministra, koji je puno važniji od saborskog zastupnika, možeš pokupiti iz kreveta, a saborskog zastupnika ne možeš", istaknuo je te dodao: "DORH može raditi što hoće, DORH može srušiti Vladu. Čak i ovakvu Vladu DORH ne bi smio moći srušiti."

Pojasnio je da smatra da bi se protiv ministara trebali moći voditi postupci, ali da oni moraju imati određen stupanj zaštite.

"Neka onda Vlada stane u njegovu zaštitu i neka padne zbog toga", rekao je.

Milorad Dodik Dodik napustio sjednicu Predsjedništva: "Ako pada Ustav, pada i država"

Oporba traži rekonstrukciju Vlade Oporba traži rekonstrukciju Vlade i prijevremene izbore čim se stvore uvjeti: "Vlada je nefunkcionalna"

Dodao je da bi, ako će DORH već tako postupati, trebalo i zakonski propisati da DORH može raditi što hoće. Također je kazao da je i premijeru Andreju Plenkoviću rekao da će on biti sljedeći te da će, ako se tome suprotstavi, imati njegovu podršku.

"DORH ima ogromne ovlasti bez ikakvog nadzora. Tko kontrolira DORH? Ja ne vjerujem nikome. Sutra će, figurativno, uhapsiti Plenkovića. Postoji razlog zašto postoji imunitet. Date li nekome prekomjernu silu, koristit će ju refleksno", istaknuo je.

"Vidjeli smo kako nekad DORH reagira. Katastrofalno. I neće me impresionirati ovo što se sada dogodilo. Svatko mora biti kontroliran. Nitko ne pita za dva tjedna: 'Čekaj, jesu li oni čovjeka maltretirali?'", rekao je predjednik.

Rad DORH-a zatim je usporedio sa zapovjednikom koji želi voziti tenk ulicom.

"DORH ima velike ovlasti. U redu. Neograničene ovlasti? Ne dolazi u obzir. To je kao da zapovjednik vojske tenkom ide na kavu. Ljudi bi se smrznuli od straha. Ni ja ne mogu izvesti tenk iz vojarne bez procedure, ali DORH može uhititi koga želi", zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju