Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Dr. Ćorušić: "Klinika u Petrovoj tek je 10 posto kiretaža obavila u hitnoj službi. I neke su bile bez anestezije"

Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Čorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U hrvatske bolnice ministar zdravstva Milan Kujundžić šalje inspekcije. Razlog su stotine traumatičnih i bolnih iskustava žena prije, tijekom ili poslije porođaja, koje su prijavile udruzi Roda.

A u unutarnji nadzor kreće i KBC Split, zbog istupa Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić. Tim je povodom u studiju Dnevnika Nove TV dostovao je prof.dr. Ante Ćorušić, šef KBC-a Zagreb i predsjednik Društva ginekologa.

Pročitajte i ovo Policijski očevid u Kaštel Štafiliću - 1 Oglasila se i policija Propucani HGSS-ovac bori se za život, njegov otac ispričao što se dogodilo: ''Napadač je pucao po cijelom automobilu'' Slika nije dostupna Stat će s radom u srijedu U ovim hrvatskim bolnicama sutra se prosvjeduje: "Stanje je neizdrživo"

Vidjeli smo da ste bili kod predsjednika HDZ-a danas u stranci. Što je bila tema razgovora?

Tema razgovora je bila, kako sam ja predsjednik stranačkog Odbora za zdravstvo, općenito situacija u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali smo se dotaknuli i ove teme, da malo prokomentiramo i to.

Možda malo detaljnije?

S premijerom nije bilo puno o tome riječi, no ja vam, kao predsjednik Hrvatskog društva ginekologa, mogu reći - žao mi je zbog ove situacije koja se dogodila, žao mi je lošeg iskustva gđe. Lesandrić, koje nije jedino.

Ja sam uvijek na strani pacijentica. Sigurno je da se te stvari događaju, makar vjerujem ne u takvom opsegu kao što je sada. Slijedi odgovarajuće prikupljanje dokumentacije i sigurno je da na analgeticima ne treba štedjeti. Uvijek kad se može dati, treba dati anesteziju i pacijenticu ne smije boljeti taj zahvat.

Kako biste vi ocijenili rad ministra zdravstva Milana Kujundžića?

Ministar dr. Milan Kujundžić je jako dobar liječnik. Imao je tijekom svoje karijere i odgovarajućih organizacijskih iskustava, bio je dugo vremena šef ugledne bolnice kao što je Klinička bolnica Dubrava.

Kakav je kao ministar?

Kao ministar, mislim da je napravio ono što se u tom trenutku moglo napraviti. Ne bih ga na bilo koji način ocijenio negativnim, jer to nije zaslužio. Mislim da se s ovim poslom koji radi posljednje dvije godine, još i dobro nosi.

Ministarstvo zdravstva je najbolniji resor u Vladi i nitko se toga nije ni htio primiti. To znam iz prethodnih Vlada. Ministarstvo zdravstva troši veliki novac, to je oko 20 milijardi kuna naših osiguranika, i nije ga lako posložiti u situaciji u kojoj Hrvatska trenutno jest. Ne vjerujem da bi itko drugi na njegovom mjestu bio bolji ministar.

Najavio je sada inspekcije bolnica. Hoće li i mogu li inspekcije riješiti problem ili je problem dublji?

Inspekcije bolnice, vezano za ovaj slučaj, apsolutno, možda će biti previše posla oko toga. No, slažem se s tim da se malo sondira teren i da se vidi o čemu se tu radi. Dakle, kad govorimo o slučaju saborske zastupnice, onda bi trebalo malo pročešljati sve te prijave žena koje stižu u Ministarstvo i koje govore o hrvatskim bolnicama.

Drugi inspekcijski nadzori koji su vezani uz neke druge stvari će biti drugačiji, vjerojatno uz financijska izvješća. Mi svaki mjesec imamo, svi ravnatelji državnih bolnica, sastanak s ministrom o tome kako štedjeti, suzbiti neograničenu i veliku potrošnju koja dovodi do teškog financiranja nekih bolnica.

Ako liječnik nema anesteziju, ne mora značiti da nema lijepe riječi za pacijenticu... Ginekolog ste po struci. Kada se uopće upotrebljava anestezija u pobačaju?

Iz najveće klinike, Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, u Petrovoj, izvadio sam podatke za prvih devet mjeseci. U tih devet mjeseci u operacijskim dvoranama je s anestezijom napravljeno oko 570 kiretaža, zbog ovih ili onih razloga, a u hitnoj službi je napravljeno 50. Prema tome, 10 posto svih kiretaža se napravi u hitnoj službi i jedan dio tih pacijentica bude bez anestezije zbog objektivnih okolnosti.

Koje su to objektivne okolnosti?

Pa, recimo, ako je pacijentica prije dva sata jela. Ne može pod anesteziju jer će imati komplikacije. To je jedna od stvari o kojima vodimo računa. Vjerujem da je dio pacijentica zakinut za adekvatnu anesteziju, no moramo vjerovati i ginekolozima jer struka je struka i zna najviše o tome. Kažem, možda se može i bolje, ali žao mi je bilo koje pacijentice koja je patila tijekom zahvata, ako je mogla primit anesteziju, a da je nije dobila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene