Među brojnim temama predizbornog sučeljavanja našla se i ona o Josipu Brozu Titu.


Tijekom predizbornog sučeljavanja na Novoj TV kandidatima Kolindi Grabar Kitarović i Ivi Josipoviću Mislav Bago postavio je pitanje o inicijativi za preimenovanje zagrebačkog Trga maršala Tita u Kazališni trg.

Vezani članci Slika nije dostupna Kolinda prestigla Ivu! Slika nije dostupna Građanima stižu neprimjerene poruke: Josipovićev stožer zbog njih prozvao HDZ!

Evo što su kandidati rekli o tome.

'To je do građana Zagreba da odluče o tome, to nije pitanje za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike, ne možemo uređivati baš svako pitanje u ovoj zemlji. Ja držim da je Tito bio komunistički diktator', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Mišljenje aktualnog predsjednika je pak nešto drugačije. 'Trg maršala Tita je dobro ime. Tito je povijesna ličnost sa svojim vrlo dobrim i vrlo lošim stranama, kako su to bili i neki drugi. Ali ono zbog čega ima svoje ime to je antifašistička borba', rekao je Ivo Josipović.

Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem

Na tvrdnju o antifašističkoj borbi replicirala mu je Grabar Kitarović. 'Ja bih lijepo molila da se antifašistička borba ne izjednačava s komunizmom koji je bio totalitarni režim i sve ono što se događalo nakon '45. godine apsolutno je za svaku osudu. Od Bleiburga do zločina nakon Drugog svjetskog rata i Golog otoka i svih političkih progona i ubojstva - i uz to se vezuje Titovo ime. Inače nisam ni za što što dijeli ovaj narod, a pitanje maršala Tita, pogotovo 'maršala' jest pitanje koje dijeli narod', rekla je Grabar Kitarović.

'Ja bih istaknuo da sam nastavio voditi politiku pomirenja. Mislim da je potpuno nevažno tko je bio na kojoj strani ako nije riječ o zločinu, iako ono što je bitna povijesna poruku - bilo je dobro biti antifašist, ali kada je riječ o pomirenju, ja sam odveo antifašiste na Bleiburg, položili smo vijenac tamo, ja sam odveo antifašiste u Tezno i ispričali su se za zločine koji su tamo bili', kaže Josipović.

'Nažalost ne mogu se složiti s vama. Vi niste vodili politiku pomirenja nego politiku dijeljenja ovog naroda jer ste u izraelskom Knessetu govorili o nekakvoj ustaškoj guji koja još uvijek postoji u Hrvatskoj. U BiH ste isto tako govorili o politikama koje su tada dijelile i koje su bile pogrešne, govorili ste o kapama partizankama. Moja obitelj, moji nono i nona bili su partizani, bili su antifašisti. Nosili su kapu partizanku, ali su je se odrekli nakon '45., nakon svih zločina, bili su razočarani komunizmom i bili su uvjereni antikomunisti', rekla je Grabar Kitarović.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju