Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haaško tužiteljstvo protiv Gotovine, Čermaka i Markača izvodi 134 svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haško tužiteljstvo izvest će, prema odluci raspravnog vijeća, ukupno 134 svjedoka kojima će dokazivati odgovornost trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine počinjene za vrijeme Oluje i za to će imati na raspolaganju 209,5 sati, kazao je danas na posljednjem predraspravnom ročištu predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Sutra započinje suđenje u tom predmetu uvodnim riječima tužiteljstva, a dan kasnije uvodne će riječi izvesti branitelji generala Gotovine Luka Mišetić i Greg Kehoe. Obrane druge dvojice optuženih odlučile su se za iznošenje svojih uvodnih riječi na početku dokaznog postupka obrane. Pravila Haškog suda omogućavaju da obrana iznese uvodne riječi ili odmah nakon tužitelja ili na početku izvođenja svojih dokaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

U četvrtak će haški tužitelji izvesti prvog svjedoka odnosno svjedokinju koja se za sada vodi kao "svjedok 136" i koja će svjedočiti uz zaštitne mjere. Za glavno ispitivanje svjedokinje predviđeno je oko pola sata, a potom će uslijediti protuispitivanje.

Posljednje predraspravno ročište održalo se u ponedjeljak po prvi puta pred sudskim vijećem u punom sastavu. Naime, neposredno prije ročišta zakletvu je podložio i latvijski sudac Uldis Kinis, koji će biti u vijeću uz predsjedavajućeg Nizozemca Orieja i zimbabveansku sutkinju Elisabeth Gwuanza.

Odlukom sudaca od 134 svjedoka njih 112 svjedočit će uživo u sudnici, a dio njihovih iskaza bit će podnesen i u pisanoj formi, dok će se za preostalih 22, čije bi iskaze tužitelji uveli samo u pisanoj formi, odluka donijeti naknadno.

Na ročištu je Orie obavijestio kako je primio zahtjev obrane generala Ivana Čermaka za njegovim puštanjem na privremenu slobodu za vrijeme stanke u suđenju koja je predviđena od početka sljedećeg tjedna do 7. travnja kada se nastavlja suđenje izvođenjem drugih svjedoka tužiteljstva.

Obrana generala Markača na ročištu, koje je bilo jedno od najkraćih do sada i trajalo je svega pola sata, postavila je i pitanje popisa dokumenata o generalu Markaču koji je od tužiteljstva primila tek dan ranije i za koji nije jasno predstavlja li nove dokaze.

Branitelji generala Markača Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović objasnili su nakon ročišta novinarima da se radi o popisu od 15-tak stranica dokumenata iz MUP-a RH koji pokrivaju vrijeme prije, tijekom i poslije Oluje, a koji se tiču generala Markača.

"Zamjeramo da nakon 13 godina dokumenti dolaze dan prije suđenja", kazao je Mikuličić, poručivši da treba vidjeti razloge za to kao i da li je opravdano da dokumenti tek sada dolaze.

Sama sudnica u kojoj je održano ročište bila je prepuna jer su odvjetnički timovi bili u punom sastavu, uključivši i suradnike, a dodatna gužva stvorila se oko klupe za optužene nakon što su trojica generala ušla i članovi svih timova počeli se s njima srdačno pozdravljati.

Obrana generala Gotovine spremna za uvodne riječi i suđenje 

Obrana generala Ante Gotovine, koja u srijedu, dan nakon tužitelja, iznosi svoje uvodne riječi, spremna je za suđenje, kazao je glavni Gotovinin branitelj Luka Mišetić.

'Obrana generala Gotovine spremna je za početak suđenja', kazao je u izjavi za novinare Mišetić, koji će zajedno s drugim odvjetnikom Gregom Kehoeom iznositi uvodne riječi.

Suđenje započinje u utorak ujutro uvodnim riječima tužiteljstva u kojima će iznijeti pregled svog predmeta i dokaza.

Mišetić je poručio kako obrana čvrsto vjeruje da je oslobađajuća presuda jedini pravedni ishod ovog suđenja generalu Gotovini jer nema pravne i činjenične osnove za drugu presudu.

Drugi Gotovinin branitelj Payam Akhavan poručio je kako će suđenje pokazati da je pravna utemeljenost optužnice protiv njihova branjenika upitna.

'Kada suđenje bude gotovo svijet će vidjeti da general Gotovina nikad nije trebao biti optužen', kazao je Akhavan.

Da sam pravni savjetnik tužitelja savjetovao bih ga protiv ovakve optužnice, dodao je Akhavan koji je godinama radio kao pravni savjetnik na haškom tužiteljstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene