Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predao se Josip Bikić, osuđenik iz slučaja 'Lora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Bikić zvani Čop, osuđen na šest godina zatvora u slučaju 'Lora', predao se danas splitskoj policiji u pratnji odvjetnika, potvrdila je glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj.

Za Bikićem je od 2005. godine, otkad je u bijegu, raspisana međunarodna Interpolova tjeralica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RATNI ZLOČIN Svjedok u slučaju Lora na splitskom sudu: "Čuo sam da su odvedeni u Loru po nalogu Mladena Bajića" Joso Mraović na popisu HDZ-ovaca (Dnevnik.hr) Previranja u stranci Dnevnik Nove TV u posjedu dokumenata koji demantiraju premijera Plenkovića: Ličkog poduzetnika ipak su upisali u HDZ, bio i u stranci

'Cijelo vrijeme otkako je Bikić u bijegu poduzimali smo mjere da ga pronađemo i uhitimo', rekla je glasnogovornica. Dodala je kako je Bikić, nakon što se predao policiji u Splitu, smješten u zatvor.

Bikić je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima srpske nacionalnosti u splitskome Vojno-istražnome centru Lori 1992. godine. 

>> Potvrđena osuđujuća presuda u slučaju Lora

Bikiću i još sedmorici bivših vojnih policajaca, optuženika za tzv. 'slučaj Lora' Županijski sud u Splitu izrekao je u ožujku 2006. godine kaznu od šest do osam godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske ju je potvrdio u veljači 2007., kada je postala pravomoćnom.

To je bilo ponovljeno suđenje osmorici optuženika za 'slučaj Lora', nakon što su u prvobitnome sudskom postupku u Županijskome sudu u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine sva osmorica bila oslobođena, ali je Vrhovni sud zatražio da se sudski postupak ponovi.

Bikiću i još trojici optuženika u 'slučaju Lora' u ponovljenom se postupku sudilo u odsutnosti.

Optužnica je osmoricu optuženika teretila da su u splitskoj Lori od ožujka do rujna 1992. godine počinili ratni zločin nad većim brojem zarobljenih civila srpske nacionalnosti sumnjičeći ih da su sudjelovali u neprijateljskim aktivnostima protiv Republike Hrvatske, te vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, pri čemu su usmrtili dvojicu zarobljenika - Gojka Bulovića i Nenada Kneževića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene