Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PARKU PRIRODE

Velebitski ris Josip dobio telemetrijsku ogrlicu: čuvari prirode pojasnili da će tako lakše dobiti podatke o životu te rijetke vrste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tigar po imenu Josip, godinu dana nosit će telemetrijsku ogrlicu koju su mu stavili zaposlenici Parka prirode Velebit, kako bi dobili informacije o brojnosti te rijetke vrste na Velebitu.

Iz Parka prirode Velebit u srijedu su priopćili kako su u petak 4. veljače 2022. na području parka uhvatili krupnog mužjaka risa, nazvanog Josip, kojeg će pratiti putem telemetrijske ogrlice. Cilj je praćenje populacije risa na Velebitu.

"Josipa pratimo pomoću fotozamki od prosinca 2019. godine, a sada ćemo pomoću telemetrijske ogrlice dobiti bolji uvid u njegov život. Josip će telemetrijsku ogrlicu nositi godinu dana, nakon čega će ona programirano otpasti. Pomoću ogrlice ćemo dobiti podatke o veličini Josipovog teritorija te potencijalne promjene u sezonskom načinu kretanja, a ti će nam podaci pomoći unaprijediti praćenje populacije risa na području Parka prirode Velebit", objavili su iz PP Velebit.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavio je i karantenu "Mace, evo me": Iz slovačkih Karpata na Velebit stigao je Emil. Pokušat će spasiti dinarsku populaciju risa

Pročitajte i ovo Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) uz oprez i bez približavanja Apel Instituta Plavi svijet: "Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!"

Početkom 2018. godine na području parka postavljena je gusta mreža fotozamki, koja je pomogla u odabiru lokacija za ispuštanje risova naseljenih iz Karpata u sklopu LIFE Lynx projekta, te zaposlenima u PP Velebit dala uvid u brojnost risova na Velebitu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene