Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokop hrvatskog branitelja

Pravoslavni svećenik spriječio odavanje vojnih počasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije osuđuje to što je pravoslavni svećenik spriječio odavanje vojne počasti na pokopu hrvatskoga branitelja Rajka Jovanovića iz Šibenika.

Kako je danas priopćilo Ministarstvo, pokopi ratnih veterana i zaslužnih građana uz vojne počasti uobičajena su praksa ne samo u Republici Hrvatskoj, nego svuda u svijetu i njima se ne remeti bilo koji vjerski obred, pa tako ni pravoslavni. 'Zato želimo vjerovati da je u tom slučaju riječ o izoliranom i nepromišljenom činu pojedinca', navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti" Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio''

Pravo na dostojanstven pogreb uz vojne počasti propisano je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i pripada svakom hrvatskom branitelju bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost ili vjeru, a ostvaruje se na temelju pisanog zahtjeva obitelji područnom uredu državne uprave. Budući da su u tom slučaju bili ispunjeni svi uvjeti, sprječavanjem odavanja vojne počasti grubo je povrijeđeno dostojanstvo pokojnika te osjećaji njegove obitelji i prijatelja, ističe se u priopćenju Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Nije dopustio ni prekrivanje lijesa zastavom

Na šibenskome pravoslavnom groblju sv. Spasa prošlog vikenda, kako su prenijeli neki mediji, dogodio se izgred na pokopu hrvatskoga branitelja Rajka Jovanovića, Roma pravoslavne vjere te bivšeg pripadnika 113. brigade koji je pet godina bio na prvoj crti bojišta. Na njegovu pokopu pravoslavni svećenik nije dopustio vojne počasti, štoviše ni da se lijes prekrije hrvatskom zastavom.

Istodobno, dio nazočnih i suborci pokojnoga hrvatskog branitelja tražili su pokop uz vojne počasti u skladu sa spomenutim protokolom. Vojni zapovjednik poštovao je svećenikov autoritet na groblju i nije želio narušiti običaje pravoslavne crkve, a kako bi ipak odao dužnu počast pokojnome hrvatskom branitelju, vojni protokol uz vojne počasti proveden je izvan groblja, prenose mediji. Kako im to nije bilo dozvoljeno na groblju, pokojnikovi suborci odali su mu vojne počasti na ulici. Kada je svećenik bio gotov sa svojom ceremonijom,  suborci i prijatelji pokojnom Jovanoviću u lijes su ubacili hrvatsku zastavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene