Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u svom izvješću navela kako se zalaže za Istanbulsku konvenciju. Potkrijepila je to nizom crnih podataka od ubojstava i silovanja žena, do njihova položaja u svijetu rada.

Galerija Videozid Vjekoslava Đaića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Vjekoslava Đaića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Videozid Vjekoslava Đaića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +2 Videozid Vjekoslava Đaića (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U prošloj godini, 15 žena ubijeno je od njima bliskih muškaraca.

Vezani članci Jednaka prava - Jednaka plaća - 2 Zabrinjavajući podaci: U Hrvatskoj žene u prosjeku primaju 1000 kuna manju plaću On/ona - 11 Provjerili kako bi slavni izgledali da su suprotnog spola, rezultati su iznenađujući

U posljednje dvije godine u Hrvatskoj je zabilježen najveći broj ubojstava žena. Od 38, čak 33 su ubili njima bliski muškarci. Što je još gore, te 33 nesretne žene, predstavljaju 40 posto svih ubijenih žena u bliskim odnosima u posljednjih 5 godina.

One koje uspiju sačuvati živu glavu, nerijetko su metom raznih oblika zlostavljana. Prošle godine, kada govorimo o kaznenim djelima, 2488 žena pretrpjelo je neki oblik nasilja. 25 žena je silovano, a počinitelji su u svim slučajevima muškarci. 104 žene pretrpjele su teške tjelesne ozljede, od strane muškaraca.

Svi ovi strašni podaci, a u najsitnije ih je detalje razradila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, govore da su mehanizmi zaštite žena neučinkoviti, a žene žrtve nasilja, samo zato što su žene.

Tržište rada

I na tržištu rada, muškarac će prije dobiti posao nego žena. Više ih od muškaraca ima samo u području obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Kada se žena i zaposli, primat će manju plaću. I to 11 i pol tisuća kuna manje na godinu od muškog kolege, što je gotovo jedna i pol plaća.

S tim manjim primanjima u odnosu na muškarce odlaze na rodiljni dopust. I to u najvećem broju slučajeva. Prošle godine rodiljni dopust koristila su samo 204 muškarca. To je, blagi porast u odnosu na godinu prije, kada je na rodiljnom bilo svega 158 očeva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju