Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Samo šest posto zaposlenih žena pripada među najbolje plaćene zaposlenike, a takvih zaposlenih muškaraca ima 13 posto, pokazalo je istraživanje Paylaba, međunarodnog servisa za istraživanje visine plaća, priopćio je u četvrtak portal MojPosao.


Po podacima iz istraživanja provedenog u 13 europskih zemalja, 15 posto zaposlenih žena spada u kategoriju najlošije plaćenih zaposlenika, dok je među najlošije plaćenima sedam posto muškaraca.

Vezani članci Izazov (Foto: Screenshot) Iskušajte izazov koji je preplavio društvene mreže, navodno ga mogu izvesti samo žene Ilustracija (Foto: Thinkstock) Prvi na svijetu: Island donio  zakon o jednakim plaćama muških i ženskih kolega

Najveći udio zaposlenih žena u kategoriji višeg platnog razreda od osam posto ima Slovenija, dok je u Hrvatskoj takvih žena sedam posto. Najlošija je situacija u Slovačkoj i Češkoj gdje je svega četiri posto žena u najvišem platnom razredu.

Čak i kada se analiziraju primanja koja ostvaruje samo 10 posto najbolje plaćenih zaposlenika, rezultati pokazuju da žene u toj kategoriji dosežu tek 78 posto plaće najbolje plaćenih muškaraca.

Općenito, najznačajniju razliku u plaćama između muškaraca i žena bilježe Bugarska, Češka i Slovačka, gdje je prosječna razlika ogromnih 30 posto. Najmanja je razlika u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje žene u prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca.

Kako naglašava portal, iako u današnje vrijeme žene sve više grade karijere na dobro plaćenim radnim pozicijama, velik dio njih i dalje radi slabije plaćene poslove.

Najviše žena koje rade u skupini zanimanja s niskim primanjima nalazi se u Slovačkoj (18 posto), Češkoj (16 posto), Bugarskoj (16 posto) i Finskoj (16 posto). U Hrvatskoj taj udio iznosi 13 posto, navodi MojPosao.

Međunarodno istraživanje provedeno je u Estoniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Letoniji, Finskoj, Litvi, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. (Hina)