Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Samo šest posto zaposlenih žena pripada među najbolje plaćene zaposlenike, a takvih zaposlenih muškaraca ima 13 posto, pokazalo je istraživanje Paylaba, međunarodnog servisa za istraživanje visine plaća, priopćio je u četvrtak portal MojPosao.


Po podacima iz istraživanja provedenog u 13 europskih zemalja, 15 posto zaposlenih žena spada u kategoriju najlošije plaćenih zaposlenika, dok je među najlošije plaćenima sedam posto muškaraca.

Vezani članci Zbogom depilaciji Siječanj je prehladan za depilaciju pa su odlučile podsjetiti svijet kako izgleda prirodno žensko tijelo Ljigavci s društvenih mreža Cure iz cijele regije prokazale ljigavce koji im šalju neželjene poruke, većini treba stručna pomoć

Najveći udio zaposlenih žena u kategoriji višeg platnog razreda od osam posto ima Slovenija, dok je u Hrvatskoj takvih žena sedam posto. Najlošija je situacija u Slovačkoj i Češkoj gdje je svega četiri posto žena u najvišem platnom razredu.

Čak i kada se analiziraju primanja koja ostvaruje samo 10 posto najbolje plaćenih zaposlenika, rezultati pokazuju da žene u toj kategoriji dosežu tek 78 posto plaće najbolje plaćenih muškaraca.

Općenito, najznačajniju razliku u plaćama između muškaraca i žena bilježe Bugarska, Češka i Slovačka, gdje je prosječna razlika ogromnih 30 posto. Najmanja je razlika u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje žene u prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca.

Kako naglašava portal, iako u današnje vrijeme žene sve više grade karijere na dobro plaćenim radnim pozicijama, velik dio njih i dalje radi slabije plaćene poslove.

Najviše žena koje rade u skupini zanimanja s niskim primanjima nalazi se u Slovačkoj (18 posto), Češkoj (16 posto), Bugarskoj (16 posto) i Finskoj (16 posto). U Hrvatskoj taj udio iznosi 13 posto, navodi MojPosao.

Međunarodno istraživanje provedeno je u Estoniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Letoniji, Finskoj, Litvi, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. (Hina)