Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako su nenasilni i bez govora mržnje'

Pravo na grad i Zelena akcija podržali prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Pravo na grad i Zelena akcija poduprli su danas prosvjede građana širom Hrvatske ako su nenasilni i bez govora mržnje.

Udruge su ocijenile da prosvjedi u posljednjih tjedan dana prerastaju u autentični nenasilni građanski bunt sve manje ovisan o pojedincima i marginalnim političkim interesima.

Dvije udruge smatraju da se u organizaciju prosvjeda ne bi trebala uključiti niti jedna stranka ili udruga, te ističu da su njihovi članovi u mirnim prosvjedima sudjelovali kao građani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Imam sve dozvole' Horvatinčić ruši povijesne kuće, udruge se bune Slika nije dostupna Zelena akcija i Pravo na grad Pred Poglavarstvom prosvjedovalo više od 500 aktivista

>> Danas novi prosvjed 'fejsbukovaca'

'Prosvjedi pokazuju kulminaciju nezadovoljstva dosadašnjom nemoći da se utječe na društvene procese poput kriminalno provedene privatizacije i sveopće korupcije koji su rezultirali socijalnom nepravdom i neimaštinom građana', drže u Pravu na grad i Zelenoj akciji.

Protiv privatzacije svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima

Stoga se nadaju da će prosvjedi prerasti u novu društvenu snagu koja će se oduprijeti drugoj privatizacijskoj pljački devastaciji zajedničkih prirodnih i urbanih resursa te ubuduće uvažavati mišljenje građana.

Pravo na grad i Zelena akcija ocjenjuju da političke elite podržavaju projekte kojima se ugrožavaju zajednički prirodni i urbani resursi o kojima ovisi budući razvoj Hrvatske 'Nakon kriminalno provedene privatizacije 90-ih najavljuje se novi val privatizacije javnih poduzeća i to onih koja upravljaju zajedničkim prirodnim resursima (Hrvatske šume, HEP, JANAF), a nedavnim izmjenama Zakona o vodama se pokušalo najprije Hrvatske vode pretvoriti iz neprofitne ustanove u javno poduzeće da bi se potom krenulo u privatizaciju', upozoravaju udruge koji se protive privatizaciji svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima.

'Tim se resursima treba održivo upravljati radi dugoročnog javnog interesa, a privatna poduzeća po prirodi stvari njima upravljaju radi uvećanja kratkoročnih profita. Ukoliko građani Hrvatske posredno izgube kontrolu nad upravljanjem prirodnim resursima, gube kontrolu nad vlastitom budućnosti'.

Udruge: Zahtijevano da vlast počne uvažavati mišljenje građana

Pravo na grad i Zelena akcija ocjenjuju također da političke elite podržavaju projekte kojima se ugrožavaju zajednički prirodni i urbani resursi o kojima ovisi budući razvoj Hrvatske. Pod, kako navode, krinkom golfa i pod zaštitom Zakona o igralištima za golf koji nema niti jedna druga država na svijetu, u Hrvatskoj započela apartmanizacija cijele obale i zaštićenih prirodnih područja u unutrašnjosti a ponovno se najavljuje pokretanje projekta 'Družba Adria' kojim bi se ruska nafta transportirala Jadranskim morem.

'Demokracija u Hrvatskoj više ne smije svoditi samo na izlazak na izbore jednom u 4 godine. Zahtijevamo da vlast na svim razinama konačno počne uvažavati mišljenja građana izražena kroz referendume, prosvjede, peticije i druge oblike sudjelovanja', stoji u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene