Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet uhićenih na Gay Prideu

Bez većih incidenata, uz povike 'Ubij p*****!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Povorka ponosa - Zagreb Pride 2009' koja upozorava na prava seksualnih manjina bez težih incidenata prošla je pored 'Anti-gay' prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Homoseksualci i svi oni koji se zalažu za njihova prava, prošli su bez fizičkih posljedica ali su zato čuli salvu svih mogućih najgorih uvreda a dovoljno je da spomenemo uzvike 'Ubij pedera!'. Dvije skupine je dijelio kordon policije a policajci su  sve agresivne anti-gay prosvjednike umirivali prijetnjama privođenjem. Glasnogovornica policije Aleksandra Ljuba nama je potvrdila da je uhićeno 5 osoba u dobi od 27 do 45 godina.

Pročitajte i ovo Zagreb Pride 2023. Objavila policija Zagreb Pride ipak nije prošao sasvim mirno: Privedeno 14 osoba, od kojih 10 maloljetnika Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

Skupini prosvjednika koja je za tzv. povorkom ponosa pokušala krenuti do Zrinjevca, krajnjeg odredišta povorke, pripadnici interventne policije naredili su da se vrate u prostor omeđen policijskom trakom ispod sata na Trgu bana Jelačića, gdje su i prijavili održavanje prosvjeda protiv homoseksualizma. Pedesetak sudionika anti-gay prosvjeda okićenih transparentima - 'Natalitet opada', 'Šime te nije volio', 'Gay parada sramota našeg grada' i "Danas homoseksualci, a sutra pedofili" malobrojne su okupljene, prije dolaska povorke, kraćim govorima upoznali sa svojim stavovima.

'Homoseksualci ne spadaju u hrvatski nacionalni korpus jer su Hrvati zdrava nacija'

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak pozvao je Vladu da po hitnom postupku donese 'zakon o zabrani ovih nemoralnih parada', te ustvrdio kako homoseksualci ne spadaju u hrvatski nacionalni korpus, budući su 'Hrvati zdrava nacija'. U ime udruge Hrvatski nacionalisti Kristijan Barišić kazao je da je homoseksualizam bolest te da takve osobe imaju jednaka prava kao i ostali. No, to im nije dovoljno, oni žele brakove i pravo na posvojenje djece, kazao je Barišić, dodajući da se takvi stavovi ne mogu tolerirati.

Uz tvrdnje da najavljeni desničarski skup potiče na nasilje i govor mržnje poziv policiji da ga zabrani prije nekoliko dana uputilo je više nevladinih udruga te SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Mirela Holy. Iz policije su, nakon sigurnosne procjene, poručili da skup neće zabraniti, ali da neće tolerirati bilo kakve oblike protupravnih ponašanja.

Jedan od organizatora nam je rekao da on nije čuo nikakav govor mržnje, iako se glasno čulo uzvikivanje 'ubij pedera', te ako ga je bilo, bilo je u njihovim redovima jer su uzvikivali 'smrt fašizmu' i 'smrt nacizmu'

>> Svi naši Gay Prideovi: Na povorkama mirno, nasilje eskalira noću

'Povorka ponosa' zaustavila se u parku Zrinjevac gdje su za 16.30 sati zakazani govori i koncerti. Glazbeni program će tamo začiniti prvi gay vokalni ansambl Qlapa, Le Zbor i Stampedo.

>> Odobrenjem 'Anti-gay' prosvjeda' Zagreb postaje nesiguran grad

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske sinoć su izrazili nezadovoljstvo izjavama za medije glasnogovornice zagrebačke Policijske uprave (PUZ) Aleksandre Ljube o odustajanju od zabrane javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom 'Anti-gay prosvjed'. Drže da je izostanak zabrane 'Anti-gay prosvjeda' koji najavljuje fašizam u svom najgorem obliku, učinio Zagreb nesigurnim gradom za sve građane i građanke'. Te udruge smatraju da, nakon uvida u poziv i web stranice organizatora, daljnje sigurnosne provjere nije trebalo provoditi, te da su nadležne institucije morale zabraniti taj prosvjedi.Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je kako je napravljena sigurnosna procjena te da anti-gay prosvjed na Trgu bana Jelačića neće biti zabranjen.

Daljnji tijek događaja pratite na Dnevnik.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene