Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna od 5.000 kuna

Povjerenstvo kaznilo guvernera Vujčića zbog puta u Kitzbühel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici donijelo je odluke o Borisu Vujčiću, Vesni Pusić, Jasni Omejec, Vlahi Orepiću...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici guvernera HNB-a Borisa Vujčića kaznilo s 5000 kuna zbog primanja nedopuštenog dara to jest troškova puta i smještaja na konferenciju u Kitzbühel u organizaciji Unicredit banke.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Jasna Omejec - 1 Za Dnevnik Nove TV Bivša predsjednica Ustavnog suda: "Da sam na Šeparovićevu mjestu, odlučila bih se na ovaj korak"

Boris Vujčić je ocijenio da nije bio u sukobu interesa te najavio da će iskoristiti raspoloživa pravna sredstva protiv odluke Povjerenstva.

"Osobno sam uvjeren, kao i drugi članovi rukovodstva HNB-a, da u sudjelovanju guvernera na ovoj konferenciji nije moglo biti sukoba interesa, te da neovisno i objektivno djelovanje HNB-a ni na koji način nije dovedeno u pitanje. To je, uostalom, razvidno i iz supervizorskih aktivnosti HNB-a, o kojima je ovih dana obaviještena javnost. Guverner HNB-a na te sastanke odlazi isključivo u interesu Republike Hrvatske, a ne u osobnom interesu", stoji u Vujčićevom komentaru poslanom medijima nakon današnje odluke Povjerenstva.

Guverner HNB-a u reakciji piše kako proizlazi da Povjerenstvo dovodi u pitanje uobičajenu poslovnu praksu na takvim konferencijama u vezi s pozivima govornicima i plaćanjem dijela troškova službenog puta te ističe da je upravo u skladu s tom redovnom praksom na međunarodnim skupovima ove vrste, dio troškova njegova sudjelovanja, kao predstavnika hrvatske središnje banke na konferenciji u Kitzbuehelu, snosio organizator. Istu praksu ima i HNB na konferencijama koje on organizira, dodaje.

"Troškove pozvanim govornicima na ovakvim konferencijama redovito snosi ili organizator ili HNB, a u svakom slučaju ne guverner osobno, pa se stoga niti ne može raditi o bilo kakvom daru, odnosno stjecanju bilo kakve osobne koristi. Ako je netko stekao kakvu korist, to je HNB jer bi rečene troškove, da to nije učinio organizator, snosio upravo HNB. Međutim, ukupan iznos troškova koje je na sebe preuzeo organizator iznosi doslovno 0,00001 posto godišnjih troškova HNB-a, pa je apsurdno pomisliti da bi to moglo dovesti HNB, ili mene osobno, u odnos ovisnosti prema organizatoru.

Pri tome je sudjelovanje čelnih ljudi središnjih banaka na sastancima s međunarodnim investitorima u dug neke zemlje jedna od njihovih uobičajenih poslovnih zadaća, pa tako ovoj konferenciji redovito prisustvuju i guverneri drugih središnjih banaka, kao i predstavnici ministarstava financija, država središnje i istočne Europe, uključivši Tursku i Rusiju, uz globalne investitore i financijske institucije. K tome, aktivan angažman guvernera HNB-a na sastancima s međunarodnim investitorima - u tim prilikama održavao sam i desetke bilateralnih sastanaka - treba sagledati i u kontekstu pokazatelja javnog duga Republike Hrvatske i obveza po tom dugu", navodi Vujčić.

Povjerenstvo Vesni Pusić nije odredilo kaznu, ali je utvrđeno kako je povrijeđeno načelo djelovanja prilikom ispitivanja Željka Olujića na saborskom odboru kao kandidata za suca Ustavnog suda.

Pokreće se postupak protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec jer je iskoristila mogućnost "6 + 6" ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene