Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprug u upravi Ine

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Martine Dalić zbog potencijalnog sukoba interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo je o slučajevima Martine Dalić, Zorana Milanovića, Arsena Bauka i Milana Bandića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, čiji je suprug član Uprave Ine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Postupak je pokrenut i protiv Zorana Milanovića koji je član uprave svoje tvrtke. Povjerenstvo je potvrdilo ocjenu kako je Milan Bandić bio u sukobu interesa dok je uz gradonačelničku plaću istovremeno primao i naknadu kao čelnik Turističke zajednice grada Zagreba.

"Dalić nije primjereno upravljala situacijom potencijalnog sukoba interesa"

"Martina Dalić dosad nije pokazala da bi privatni interes svog supruga stavila iznad nacionalnog. U tim situacijama treba odvojiti javni od privatnog interesa. U situacijama u kojima postoji privatni interes, pravovremeno se trebaju poduzeti radnje kojima se otklanja sumnja da je dužnosnik u njima sudjelovao. Dužnosnica je izjavljivala da će se izuzimati iz odluka koje se tiču personalnih pitanja supruga, no ona ispred Vlade vodi slučaj otkupa MOL-ovih dionica Ine. Prijedlog odluke je da postoji privatni interes u situaciji kad se donose odluke o Ini te bi se mogao zaključiti sukob interesa. Činjenica da je suprug ministrice Dalić član uprave Ine predstavlja potencijalni sukob interesa", kazala je članica Povjerenstva i dodala kako Dalić nije primjereno upravljala situacijom potencijalnog sukoba interesa.

"Sukob interesa nije realiziran, no postoji potencijalni sukob interesa kao i opasnost da on u bilo kojem trenutku postane stvaran. Postoji privatan interes i on je financijske prirode", kazala je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Nakon izlaganja i rasprave Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju Martine Dalić.

Pokrenut i postupak protiv Milanovića

Na dnevnom redu je o odluka o bivšem predsjedniku SDP-a i aktualnom saborskom zastupniku Zoranu Milanoviću.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa istraživalo je poslove koje su ured premijera i ministarstva za vrijeme vlade Zorana Milanovića sklapala s tvrtkom Intergrafik njegova prijatelja Igora Kneževića te je li mu pritom pogodovao. Upitna je bila nabavka posjetnica, kemijskih olovaka s gravurom i memoranduma za premijerov ured.

Dalija Orešković predložila je povjerenstvu da se postupak ne pokrene jer iz podataka ne proizlazi da je došlo do sukoba interesa.

Odlučivalo se i o slučaju Milanovićeve konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory, koja je upisana u sudski registar kao društvo s ograničenom odgovornošću kojem je jedini predmet poslovanja savjetovanje u vezi s upravljanjem.

Orešković je predložila da se u tom slučaju pokrene postupak. Nakon zatvorenog dijela sjednice, Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milanovića koji je član uprave svoje tvrtke.

U slučaju Arsena Bauka i prijave kako je dok je bio ministar, odvjetniku Tihomiru Rubeši, ocu njegove izvanbračne partnerice sređivao atraktivne slučajeve za zastupanje, Povjerenstvo predlaže da se ne pokrene postupak.

"Bandić bio u sukobu interesa"

U slučaju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Povjerenstvo je potvrdilo ocjenu kako je on bio u sukobu interesa dok je za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačlnika primao i naknadu kao čelnik Turističke zajednice grada Zagreba. 

Podsjetimo, Povjerenstvo je Bandiću izreklo kaznu od 15.000 kn, ali on se žalio Upravnom sudu, koji je u prosincu lani ukinuo odluku Povjerenstva i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene