Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za Imunološki zavod, koje je osnovao ministar zdravstva Milan Kujundžić, zaključilo je da se na postojećoj lokaciji s postojećom opremom ne mogu proizvoditi derivati plazme.


Povjerenstvo za Imunološki zavod, sastavljeno od 10 stručnjaka, izrazilo je mišljenje da na postojećoj lokaciji s postojećom opremom ne mogu proizvoditi derivati plazme, odnosno faktori zgrušavanja krvi i da treba tražiti rješenje na drugoj lokaciji s novom opremom. Rekao je to Milan Kujundžić, ministar zdravstva, koji je u prosincu prošle godine i osnovao povjerenstvo

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Kujundžić o spinrazi: "Djeca na respiratoru nisu hitni slučajevi" Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Milan Kujundžić o dugovima bolnica prema veledrogerijama: "Zdravstvu treba više novca"

Dodao je da se trenutno rade izračuni te da će Vlada ustrajati na tome da se proizvodnja sačuva "u hrvatskim rukama, u Hrvatskoj, od hrvatske krvi"

Što se proizvodnje cjepiva tiče, Kujundžić je rekao da je u izradi studija po kojoj bi se na sadašnjoj lokaciji i s postojećom opremom mogao proizvoditi određeni dio cjepiva ili pak cjepiva do određene razine. "To je sretna okolnost jer ako potpuno izgubimo i brend i tržišta, bit će puno teže pregovarati. U ovom slučaju bit će puno teže donijeti odluku, čak i kad bismo imali novce bit će se teško vratiti na svjetsko tržište koje kontrolira nekoliko svjetskih kompanija", rekao je Kujundžić, dodajući da će u ovom slučaju sud, kad se on donese, biti "malo teže izreći". "U tom smislu se otvara prostor s eventualnim partnerima iz zemlje i svijeta", kaže Kujundžić. 

Upitan što misli o prijedlogu opozicije o osnivanju istražnog povjerenstva za Imunološki zavod, Kujundžić je rekao da će uvijek zagovarati da je istina potrebna o svemu, pa i o Imunološkom. "Hrvati ne smiju ništa skrivati, trebaju njegovati istinu i na njoj graditi budućnost", rekao je Kujundžić. 

Na pitanje što će donijeti skore izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Kujundžić je rekao da neće ništa radikalno. "U Hrvatskoj će i dalje biti potpomognuta oplodnja i s te strane ne treba postojati zabrinutost nacije", poručio je.