Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukob interesa

Nisu prijavili dodatne prihode i veću plaću: Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Petrova, Žigmana i Varge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Bože Petrova, predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigmana i bivšeg saborskog zastupnika Siniše Varge.

Postupak je pokrenut protiv predsjednika Mosta Bože Petrova zbog nesklada u imovinskoj kartici jer nije prijavljivao prihode koje je primao od zdravstvene ustanove u Metkoviću za medicinu rada.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otvoren predmet Doznaje Dnevnik Nove TV: Gordan Jandroković pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i fotografije Ne stišava se priča oko ljetovanja ministra Marića: Povjerenstvo će tražiti posebnu dokumentaciju svih nadležnih tijela

Petrov je također iznio pogrešan podatak o plaći, u razdoblju od kolovoza 2017. do ožujka 2019. obavljao je funkciju potpredsjednika Sabora i plaća mu je bila znatno veća.

Postupak će se pokrenuti i protiv predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigmana jer je primao dodatne naknade uz plaću, što prema zakonu ne smije.

Sličan slučaj dogodio se i sa članom uprave Hrvatskih autocesta Nikšom Konjevodom, protiv kojeg će se također pokrenuti postupak zbog primanja dodatnih naknada uz plaću.

Pokreće se postupak i protiv bivšeg saborskog zastupnika SDP-a Siniše Varge jer nije u imovinskoj kartici ažurirao podatke o plaći koja se povećala. Varga također nije prijavio naknadu za povremene poslove koje je obavljao za Svjetsku banku.

Neće biti postupka protiv Barišića, Aladrovića, Kožića...

Povjerenstvo neće pokretati postupak protiv bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, koji je bio prijavljen zbog primanja mogućeg nedopuštenog dara 24. ožujka 2019., kada je sudjelovao na nogometnoj utakmici između Mađarske i Hrvatske u Budimpešti.

Utvrđeno je da HNS nije podmirio Barišićeve troškove, već je ulaznicu dobio na dar od člana Izvršnog odbora HNS-a Nenada Črnka , a na utakmicu je došao svojim automobilom, čije troškove mu nije nitko podmirio.

Postupak se neće pokretati ni u slučaju ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića koji je bio prijavljen da je za vrijeme obnašanja dužnosti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) ondje zaposlio četiri osobe za koje se navodi da su njegovi poznanici, kolege i bivši suradnici.

Povjerenstvo je utvrdilo da sve četiri osobe rade u HZMO-u, ali da su navodi o povezanosti u prijavi općeniti i paušalni, što nisu dostatne okolnosti koje bi upućivale na njihovu povezanost.

Postupak se neće pokretati niti protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, koji je bio prijavljen zbog imenovanja Stipe Belića za ravnatelja Razvojne agencije Zagrebačke županije.

Kožić nije sudjelovao u imenovanju, ali je utvrđeno da je došlo do izmjena statuta Agencije, i to netom prije provođenja natječaja.

Povjerenstvo navodi kako u tom slučaju nije utvrđena interesna povezanost, župan nije sudjelovao na sjednici kada se imenovao ravnatelj pa se nije moglo utvrditi da je došlo do povrede zakona.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene