Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr)
Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je nekoliko zahtjeva za dostavu imovinskih kartica Dubravke Šuice, no ti su zahtjevi odbijeni zbog zaštite osobnih podataka s obzirom nna to da Šuica još od 2011. nije hrvatska dužnosnica.


Povjerenstvo je nakon zaprimanja više zahtjeva za pristup informacijama, kojima su tražene dostave imovinskih kartica hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice, provelo test razmjernosti s obzirom na to da imovinske kartice sadrže niz osobnih podataka, a ona dulje od sedam godina nije dužnosnica u smislu sprječavanja sukoba interesa, rekla je novinarima glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Pixsell,Marko Prpić) Kuščević nije jedini: Kad je o riječ o imovini, među ministrima kao da vlada amnezija Vladimir Putin (Foto: AFP) Otkriveni podaci o plaći ruskih dužnosnika: Što mislite, koliko zarađuje Vladimir Putin?

Testom je utvrđeno da u konkretnom slučaju prevladava interes zaštite osobnih podataka nad interesom javnosti za dostavu kartica, pa su ti zahtjevi odbijeni, rekla je Jurišić.

No Povjerenstvo bi pri odlučivanju o zahtjevu za dostavu Šuičinih imovinskih kartica svakako razmotrilo te okolnosti kad bi ona sama dopustila objavu svojih kartica.

Po pisanju medija, bivša gradonačelnica Dubrovnika i bivša zastupnica u Hrvatskom saboru, a potom i u Europskom parlamentu, navodno ima imovinu veću od pet milijuna eura.

Gong: Kako je Šuica uspjela u javnom sektoru steći imovinu od pet milijuna eura

Nevladina udruga Gong objavila je na svojim internetskim stranicama da bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine, koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija.

Dovoljno bi bilo da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije o svojoj imovini, navodi Gong.

Gong pita kako je Šuica uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je iz Bruxellesu optužio Gong da vodi kampanju protiv Šuice.

"Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada, kao slučajno, reciklira Gong, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a", rekao je Plenković nakon radnog ručka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Iz Gonga su odgovorili kako je Plenković trebao osigurati da hrvatska i europska javnost saznaju odgovore na pitanja o Šuičinoj imovini, umjesto što se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja. (Hina)