Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Croatia Airlines)
Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Croatia Airlines) Foto: Croatia Airlines

Zrakoplov Croatia Airlinesa obavio je najdulji let u povijesti tvrtke i prvi put sletio u Kinu.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Croatia Airlines i turistička agencija Ban organizirali su komercijalni repatrijacijski let između Zagreba i kineskog grada Tianjina udaljenog stotinjak kilometara od Pekinga. Na letu su bili mladi kineski sportaši, a vratit će se državljani EU-a.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Objavljeni šokantni podaci: Hrvatska je danas po ukupnom broju zaraženih koronavirusom prestigla - Kinu Koronavirus u svijetu Jedna od najpogođenijih zemalja ima najmanje slučajeva od srpnja, na istoku se uvode nove mjere: ''Naši napori suočavaju se s krizom''

"Zrakoplov Airbus320 Croatia Airlinesa poletio je prema Tianjinu jutros u 1 sat s grupom od 120 mladih kineskih sportaša pekinškog sveučilišta koji su boravili u Hrvatskoj. Bio je to istodobno najdulji let u povijesti Croatia Airlinesa (gotovo 8000 kilometara), koji je obavljen s međuslijetanjem u kazahstanskoj Astani, nakon čega je slijedilo prvo slijetanje zrakoplova hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika u Kinu (u 13 sati po hrvatskom vremenu).

Povratni let obavit će se sutra (subota, 18. srpnja 2020.), također sa međuslijetanjem u Astani, kojim će u Zagreb biti prevezeni hrvatski državljani i državljani Europske unije.

Taj zahtjevni projekt u uvjetima epidemiološke krize u svijetu bio je pomno planiran i uspješno je realiziran uz veliku podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, što je još jedna potvrda uspješnih i kontinuiranih napora hrvatske diplomatsko-konzularne mreže u vezi s repatrijacijom hrvatskih državljana, kao i državljana drugih zemalja. Velik doprinos svemu dala je i putnička agencija Ban Tours, inače zakupac navedenih repatrijacijskih letova, čije je profesionalno osoblje s višegodišnjim bogatim iskustvom u avioprijevozu i organizaciji charter letova osiguralo ključne preduvjete za ostvarenje projekta", priopćili su Croatia Airlines i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.