Obavijesti Pretražite Navigacija
Mirovinska reforma

Još jedna promjena: Povećava se dobna granica za povlačenje novca iz trećeg stupa s 50 na 55 godina

Plan Vlade za buduće mirovine (Foto: Dnevnik.hr)
Plan Vlade za buduće mirovine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Promjenama zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, jednim od šest zakona koji čine paket mirovinske reforme, podignuta je dobna granica za povlačenje mirovine iz trećeg mirovinskog stupa s 50 na 55 godina.

"U trećem mirovinskom stupu štedi 310 tisuća građana čija se štednja kreće oko pet milijardi kuna. U odnosu na drugi stup, treći stup ima nešto labavije uvjete ulaganja i povlačenja tih sredstava, a najvažnija promjena za treći stup koja dolazi s reformom Marka Pavića odnosi se upravo na povećanje dobi na 55 godina kao prvog uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu", navodi Večernji list.

Pročitajte i ovo Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 1 Slijede li veći porezi? Zbog Vladine porezne reforme ljutiti i umirovljenici: "Ministar je direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima" Ilustracija od petka Dobre vijesti za umirovljenike: Počinje isplata energetskog dodatka, ali ima jedna caka

Pojašnjavaju da su po sadašnjem zakonu, građani mogli tražiti isplatu svoje štednje iz trećeg stupa s 50 godina, s tim što su jednokratno mogli povući 30 posto štednje, a ostatak u ratama, ali ne u razdoblju kraćem od pet godina. Druga je mogućnost da se štednja iz trećeg stupa isplaćuje kao doživotna mirovina te se pribraja iznosu mirovine iz prvog i drugog stupa.

"Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa", objavio je Večernji.

Predlagač promjena navodi da je podizanje uvjeta godina za ostvarivanje prava na mirovinu "u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene