Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje 480 kuna

Most poručio ministru Ćoriću: "Objasnite građanima zbog čijih interesa poskupljuje struja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Mosta od novog ministra energetike Tomislava Ćorića traže da građanima objasni zbog čijih interesa i odluka dolazi do poskupljenja električne energije.

Most optužuje bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je sklapao sumnjive ugovore s proizvođačima zelene energije. Iz redova samih proizvođača kažu da će ove godine biti potrebno još jedno poskupljenje.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Zagrebački električni tramvaj jedna je od tvrtki velikih potrošača kojima cijena struje za posao život znači. U ministarstvu zaštite okoliše i energetike pripremaju nekoliko modela koji bi trebali pomoći industriji i smanjiti štetu od poskupljenja. Kada odaberu najbolje rješenje predstavit će ga javnosti.

Iz Mosta pozivaju novog ministra Ćorića da raščisti pitanje, kako kažu, sumnjivih ugovora s proizvođačima zelene energije koje sada moraju platiti građani i poduzetnici.

''Pitamo gospodina Ćorića misli li nastaviti s revizijom svih tih ugovora koji su, naravno da su neki potpisani u skladu sa zakonom i tu nema spora, ali postoji čitav niz sumnjivih i institucije se bave sa tim ugovorima'', rekao je Ante Čikotić, bivši državni tajnik za energetiku.

Iz struke upozoravaju da će ovoliko povećanje naknade samo donekle popuniti rupu u proračunu za poticaje.

''Problem je u tome što je ova naknada kasnila i što nije stupila na snagu početkom 2017. tako da se akumulirao manjak. Sve skupa to čini 480 milijuna kuna nedostatka sredstava za obnovljive izvore u tekućem razdoblju'', kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje.

Iz redova samih proizvođača zelene energije kažu da će zbog troškova poticaja za sljedeću godinu biti potrebno još jedno povećanje naknade do kraja 2017.

''Naše kalkulacije su da bi za iduću godinu morali povećati za još za jednu lipu po kilovatsatu da bi imali za sve pogone koji će ući iduće godine u rad'', rekao je Ivan Šimić, iz Koordinacije proizvođača iz obnovljvih izvora energije.

Iz koordinacije ističu kako zbog suše na današnji dan uvozimo više od pola električne energije koju trošimo, a mogli bi je proizvesti iz vjetra i sunca i ne ovisiti o količini oborina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene