U razornom potresu u Nepalu poginulo je, prema posljednim informacijama, 1400 ljudi.


Razoran potres pogodio je Nepal. Prema posljednjim informacijama poginulo je 1400 ljudi, a gotovo dvije tisuće je ozlijeđeno.

Vezani članci Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 3 Prijave od 10. lipnja putem sustava e-Građani: Objavljen poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa Snažan potres pogodio Zagreb Jeste li osjetili? Tlo je u Zagrebu podrhtavalo i noćas, jučer je bilo 30-ak potresa

Svjedočanstva stanovnika su uznemirujuća. Razornom potresu svjedočio je i Anup Rimal iz Nepala s kojim smo razgovarali putem Skypea. 26-godišnjak živi u Katmanduu koji je udaljen oko 80 kilometara od mjesta epicentra ovog snažnog potresa. Kad se sve dogodilo, bio je u kući s obitelji.

'U životu nisam osjetio tako jak potres. Čak ni moji roditelji nisu doživjeli ovako jak potres', rekao nam je i dodao da su ljudi jako uplašeni.

'Zabrinuti su za svoje obitelji, neki ne znaju gdje su oni sad. Loše su veze i nemamo struje, vrlo je teško stupiti u kontakt s njima', kaže. Strah ne jenjava jer im se tlo pod nogama trese gotovo cijeli dan.

Katastrofa u Nepalu: Na ulicama prizori razaranja, preko 900 poginulih

'Ponavljali su se vrlo često, otprilike svakih 15, 20 minuta, a ponekad i 5 minuta', rekao nam je Anup.

Manji potresi nakon velikog, tvrdi hrvatski seizmolog Kuk, normalna su pojava. Ističe, sreća u nesreći je što epicentar nije bio na gusto naseljenom području.

'Radi se o vrlo razornom potresu. Potresi magnitude oko osam su među najjačima', rekao nam je seizmolog Krešimir Kuk.

Do potresa dolazi zbog pomicanja tektonskih ploča. U ovom slučaju indijska ploča se podvlači pod euroazijsku i dolazi do velikih sila koje stvaraju napetosti. One se skupljaju i u jednom trenutku ta se energija oslobađa što rezultira potresom.

Mount Everest: Potres izazvao lavinu i usmrtio 8 ljudi, hrvatski alpinist dobro

'Što je više energije oslobođeno, efekti će biti jači', kaže Kuk. Sila prirode zaista može biti razorna. 'Potres ove jačine oslobađa energiju nekoliko tisuća puta veću od energije oslobođene nuklearnom bombom', rekao nam je seizmolog.

Katmandu je pri vrhu liste gradova koji mogu očekivati tako razorne potrese.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook