Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje na more nego u Irsku

Potražnja za pomorskim zapovjednicima i časnicima je velika i još uvijek su izvrsno plaćeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brodarske kompanije su u krizi i sve više režu troškove, plaće mornara pale su na najniže grane, ali potražnja za pomorskim zapovjednicima i časnicima je velika i još uvijek su izvrsno plaćeni. Plaće zapovjednika iznose i do 20 tisuća dolara na mjesec.

Zna se mišljenje o pomorcima. Osiguraju u kratkom roku stan i egzistenciju, pa piju kavu i šetaju skupu garderobu po Rivi.

Pročitajte i ovo Gaženica: Prosvjed pomoraca - 4 "SUSTAVNO KRŠENJE PRAVA" "Stanje u Jadroliniji je neodrživo", tvrde pomorci, a sindikati imaju oprečne stavove LNG-terminal - 2 reagirao sindikat Radnici u kvarnerskoj tvrtki moraju biti cijepljeni ako žele zadržati radno mjesto: "Ovo je ozbiljan posao..."

Ali zapovjednik Žarko Buljević upravo se vratio sa zadnje obuke u Rusiji. Ledolomcima za prijevoz plina ići će preko Sjevernog Pola.

''Ma di je lako pomorcima, primite vi 200 mailova dnevno. Vrijednost tog plina je kao 40 atomskih bombi. Velika odgovornost. Radimo ne 24 nego 25 sati dnevno'', kaže Buljević.

Kriza nafte takla je i brodarstvo, istaknuto je na konferenciji o pomorstvu u Solinu pored Splita.

''Brodovi koji su podrška toj cijeloj industriji naftnoj, to je zadnje dvije godine kolabiralo u čitavom svijetu'', rekao je Ino Munitić, potpredsjednik Udruge agencija za zapošljavanje pomoraca – CROSMA.

U Hrvatskoj je više od 23 tisuće pomoraca. Ali uz krizu u brodarstvu, troškovi se sve više režu, i plaće niže rangiranih se Hrvatima više jednostavno ne isplate. Prave pomorske plaće se zarađuju samo na časničkim i zapovjednim dužnostima na brodu.

''Recimo na bal carierima 10 do 20 i nešto tisuća dolara mjesečno'', kaže Muntić. To zapovjednici, a što je sa kormilarima, mornarima, čistačima? Neven Melvan iz Sindikata pomoraca kaže da je plaća kormilara 1800 dolara.

''Malo, pet, šest, sedam tisuća kuna. I kad to podijelite na dva, šest mjeseci kući, 6 na brodu, onda ispada da rade za 3 tisuće kuna'', kaže Buljević.

Pale su jako cijene prijevoza tereta, pa i plaće. Ali opet se mnogi vide u pomorstvu, počinju od nule i novac ulažu u obrazovanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene