U Hrvatskoj već godinama nedostaje tesara, limara i zavarivača, pa je država podignula iznos stipendija za one koji se žele školovati za ta deficitarna zanimanja. Poduzetnici, da bi imali kvalitetnog radnika, uglavnom moraju sami ulagati u njega. Ali od sada uz mogućnost da im država vrati i do 80 posto uloženog novca.

Galerija


Kacigu na glavu i kreće posao. Tea iz Slavonskog Broda zavarivanjem se bavi oko godinu dana. Prije je radila kao konobarica, a sada se, kaže, napokon pronašla. „Za mene je to, to! Kad imaš volje ti možeš naučiti bilo što, većina ljudi nemaju volje, pa ne žele naučiti ovaj posao jer im je težak", tvrdi Tea Pavić.

Vezani članci Davor Bernardić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Povjerestvo odlučilo: Bernardić nije smio primiti stipendiju poslovne škole Kristijan je otvorio obrt s 18 godina Ostaje u Hrvatskoj! S 18 godina otvorio vlastiti obrt za unutarnje uređenje

Znanje i vještine stekla je u tvrtki Đuro Đaković Montaža. Tvrtka izdvaja 3 milijuna kuna na godinu za obrazovanje radnika. "Mi sve uvježbavamo ovdje u praktičnoj nastavi, na način da ih prilagođavamo i kad odu van da su sposobni kvalitetno odraditi svoj dio posla", objašnjava Darko Katić iz tvrtke.

Osim što je zahtjevno, tržište je i siromašno radnom snagom. Nedostaje tesara, limara i zavarivača, pa je država podijelila potpore za 500 poduzetnika koji imaju učenike na praksi. Poduzetnicima se jamči povrat 80 posto uloženih sredstava, a učenici dobivaju i stipendije.

Ministar gospodarstva Darko Horvat govori kako država izdvaja 18 tisuća kuna stipendije po učeniku, što je točno 1500 kuna mjesečno. "Do sada je imao nulu, da dijete shvati da ima novaca u strukovnom obrazovanju, jer gdje su ruke ima struke", kaže Dragutin Ranogajec iz Hrvatske obrtničke komore.

Novac će dobiti i frizerka Marina Brkanec. Učenika godišnje plaća oko 6000 kuna. "Na taj način se svakako podupire ostale poduzetnike, obrtnike, da isplaćuju plaće svojoj djeci, koja do sada baš i nije bila isplaćena", zadovoljna je.

Protekle godine obrtnička zanimanja odabralo je tisuću djece više nego godinu prije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr