Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upišite ih

7 zanimanja uz koja mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske

Odluče li se za jedno od strukovnih zanimanja, mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske
Odluče li se za jedno od strukovnih zanimanja, mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske
Aktualno Galerija +0 Odluče li se za jedno od strukovnih zanimanja, mladi neće razmišljati o odlasku iz Hrvatske Galerija 1/1 >>
„Želim biti limar, tesar, pekar ili zidar“, riječi su koje ćemo vrlo rijetko čuti među učenicima osnovnih i srednjih škola. Iako većina njih teži visokom obrazovanju, tržište rada pokazuje nam kako visokoobrazovane nije teško pronaći. Problem je naći zaposlenike strukovnih zanimanja.

 

Iz tog razloga svake godine objavljuje se popis zanimanja koja su u deficitu kako bi se učenike usmjerilo na ona uz koja će zapošljavanje biti mnogo lakše. Prema statističkim podacima koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje možemo reći kako brojke govore više od riječi. Odluče li se za ova zanimanja, mladi zasigurno neće razmišljati o odlasku u inozemstvo.

KONOBAR

Kao zemlja koja gotovo živi od turizma, s brojnim restoranima i kafićima, nije iznenađenje da patimo od nestašice konobara. Sada kada je sezona u punom jeku, taj se broj popeo na 7737 nepopunjenih radnih mjesta.

KUHAR

Ovo je još jedno zanimanje koje je zbog turizma u deficitu. Trenutačno je na tržištu rada otvoreno 5119 mjesta za kuhare. Svi oni trebali bi raditi u ugostiteljskim objektima diljem zemlje.

ZIDAR

Kuće će se uvijek graditi, a zidovi rušiti i popravljati. S obzirom na to da mnogo zidara odlazi iz Hrvatske zbog bolje plaćenog posla, potražnja za zidarima nikad nije bila veća. Trenutačno je otvoreno 1190 radnih mjesta, što znači da će posla u budućnosti biti mnogo.

TESAR

Svi oni koji vole stvari izrađivati svojim rukama, možda je baš ovo pravo zanimanje za vas. S obzirom na to da je potražnja za tesarima velika, posla zasigurno neće nedostajati. Za ovu je poziciju trenutačno otvoreno 712 radnih mjesta.

PEKAR

Kao zemlja s vjerojatno najviše pekara po broju stanovnika, nije iznenađenje da se ovo zanimanje našlo na popisu deficitarnih zanimanja. Upravo se za ovu poziciju traži 690 ljudi.

SLASTIČAR

U ukusnim slasticama svi uživamo, no onih koji bi ih trebali spravljati, vrlo je malo. S 295 otvorenih mjesta na tržištu rada, i ovo se zanimanje našlo na popisu sedam najtraženijih među poslodavcima.

VODOINSTALATER

Svi znamo koliko je teško pronaći dobrog i pouzdanog majstora. Kako mnogi bježe u inozemstvo zbog većih primanja, to se danas čini gotovo nemogućim. Jedni od njih su i vodoinstalateri, te je upravo za njima porasla potražnja. O tome govori i broj otvorenih mjesta za ovo zanimanje, a ono je 561.

Kako bi se motiviralo mlade da upisuju ove smjerove ili se za njih prekvalificiraju, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje bespovratna sredstva. Ona se dodjeljuju učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Cilj projekta je povećati interes mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, usvajanje ključnih vještina i kompetencija u tim zanimanjima te osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Do ove je godine bio 750 kuna po učeniku mjesečno, ali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta će za školsku godinu 2019./20. poticati školovanje učenika strukovnih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) s 1.500,00 kuna mjesečno, odnosno s 18.000,00 kuna godišnje.

Sadržaj je isključiva odgovornost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene