Bez obzira na olujno jugo i kišne oblake neki su sinoć dobrovoljno prespavali vani. Akcija "Jedna noć pod zvijezdama" središnji je događaj adventskog izazova Depaul Hrvatska kojim žele upozoriti na problem beskućnika u Hrvatskoj.

Galerija


Šest volontera i dobrovoljaca, uz Kana, psa čuvara, postali su beskućnici na jednu noć. Svoj dom zamijenili su dvorištem riječke kuće utočišta. Uz sve epidemiološke mjere, pod oblačnim nebom, uz jugo i temperaturu od 15 stupnjeva, zaspali su u planinarskim krevetima u sklopu akcije "Jedna noć pod zvijezdama".

Vezani članci Policija, ilustracija U prometnoj nesreći u Rijeci ozlijeđen vozač skutera, bez svijesti prevezen u bolnicu Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže"

"Došao sam za podršku ljudima koji tako žive svaki dan", kazao je Rešid iz Rijeke.

"Ne bojim se, bit će valjda OK, sakrit ćemo se negdje pod neku nadstrešnicu ako počne padati…", rekla je volonterka Ivana.

Noć je bila izazovna… Kiša i jako jugo krenuli su pred zoru, no, dobrovoljci nisu odustali.

"U 4 sata me trgnulo nešto, mislio sam baš da sam dio cijelog tog okruženja gdje su beskućnici i, ne znam, samo sam zahvalio Bogu što imam krov nad glavom", kaže Damir.

"Postoji doza straha jer je izloženost, na otvorenom smo, neki zvukovi te mogu probuditi, opet je nesigurno, nije kao vlastiti krevet", opisuje Monika. Vlastiti krevet u Hrvatskoj, prema procjenama, nema oko 2200 apsolutnih beskućnika. Oni borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje. Uz to više je od 10.000 relativnih beskućnika koji imaju nekakav krov nad glavom, ali su bez osnovnog standarda zdravlja i sigurnosti.

"Najčešći problem su možda obiteljski razlozi, financijske poteškoće, različite ovisnosti, gubitak posla", navodi Petra Štokić, koordinatorica volontera i voditeljica vanjskog rada Depaul Hrvatska.

Pomoći mogu svi, i to putem društvenih mreža do kraja prosinca.

"Prespavaju jednu noć izvan kreveta recimo na podu, stolici u autu, dvorištu zatim da podijele na profilu svoje iskustvo, objave fotografiju i doniraju prema mogućnostima", pozvala je Štokić.

I tako se mreža solidarnosti i svijesti širi jer od siromaštva nitko nije siguran.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr