Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarsko socijalno vijeće

Poslodavci za zdravstvene zakone, sindikati dali uvjetnu podršku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici poslodavaca u Gospodarsko-socijalnom vijeću na današnjoj su sjednici dali podršku prijedlozima zdravstvenih zakona, dok su ih sindikalni predstavnici, nezadovoljni dijelom koji se odnosi na bolovanja i naknade teško bolesnim osobama, podržali uvjetno.

Sindikati traže da nakon 18 mjeseci bolovanja najteže bolesni, oboljeli od raka, pacijenti na dijalizi i pacijenti s transplantiranim organima i dalje imaju pravo na punu naknadu za bolovanje, umjesto predloženih 50 posto naknade.

Pročitajte i ovo Rad nedjeljom - 1 PODIJELJENA MIŠLJENJA Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene" Josip Aladrović - 2 NAKON SJEDNICE GSV-a Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna''

Sindikalna predstavnica Zdenka Gizdić rekla je kako je po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), riječ o oko 16 tisuća takvih, teško bolesnih osoba.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor rekla je kako je na GSV-u postignut visok stupanj suglasnosti oko prijedloga zdravstvenih zakona, te ustvrdivši da su socijalni partneri "korak do dogovora", izrazila uvjerenje da će se u razgovorima tijekom današnjeg dana, do sutrašnje sjednice GSV-a, postići konsenzus.

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da će Upravnom vijeću HZZO-a predložiti da polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za 1,4 milijuna umirovljenika iznosi kao i do sada 50 kuna, a za umirovljenike s mirovinom iznad 5.200 kuna 80 kuna. Također će predložiti da za 1,1 milijun zaposlenih polica dopunskog osiguranja ostane 80 kuna, a za 413 tisuća zaposlenih s plaćom većom od 5.200 kuna bude 130 kuna.

Kada je riječ o povlaštenim mirovinama, ministar Milinović je rekao da će predložiti da se za njih polica dopunskog osiguranja podigne sa 50 na 130 kuna.

Upitan o iznosima doprinosa za mirovine Milinović je kazao je da će za umirovljenike s mirovinom do 5.200 kuna troškove doprinosa snositi državni proračun, a oni koji imaju iznad 5.200 kuna plaćat će tri posto doprinosa za mirovine.

Pozdravljajući reformu zdravstva, predstavnik poslodavaca u GSV-u Đuro Popijač rekao je kako su poslodavci očekivali da će se i privatna osiguranja uključiti u zdravstveni sustav, no po njegovoj ocjeni nije bilo dovoljno vremena za argumentiran razgovor o tome.


GSV nakon konzultacija jednoglasno prihvatio prijedlog zdravstvene reforme

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas kako je, nakon dodatnih konzultacija poslije jutrošnje sjednice, Gospodarsko-socijalno vijeće jednoglasno prihvatilo prijedlog reforme zdravstvenog sustava.

Obzirom da je sindikalna strana na sjednici GSV-a tražila da se posebno zaštite najteže bolesni, na konzultacijama je dogovoreno da će osobe nakon 18 mjeseci neprekidnog bolovanja dobivati 50 posto naknade, no posebno će biti zaštićeni oni s najtežim bolestima.

Takve osobe oboljele od malignih bolesti, s transplantiranim organima i one na dijalizi primat će, kako je rekao Milinović, kao i do sada, kroz tri godine, punu naknadu.

Članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji definira bolovanja, stupa na snagu objavljivanjem u Narodnim novinama i neće se primjenjivati retrogradno, najavio je on.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene