Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova operacija u zdravstvu. Novac prijeko potreban za liječenje opasnih bolesti namaknut će se dizanjem cijene cigareta. Ministar Darko Milinović najavio je poskupljenje cigareta za čak 7 kuna. Radi se o tzv. porezu na rizično ponašanje.


Među opasnim bolestima čije je liječenje itekako skupo su i one koje izaziva ovisnost o nikotinu. Hrvatska je, naime, druga u Europi po broju oboljelih od raka pluća. 

Vezani članci Inflacija - 2 "Pokrij se koliki ti je lancun": Građani za Dnevnik Nove TV otkrili kako i koliko kupuju u inflaciji Tomislav Tomašević Gradonačelnik Tomašević otkrio hoće li u Zagrebu rasti cijene vrtića

Važno je napuniti proračun, a ako je suditi po raspoloženju pušača - novca će biti jer se svojih navika ne nemjarevaju odreći. 

Ovo je najčešći odgovor na pitanje o poskupljenju cigareta. Komentari- država opet puni proračun na račun malih ljudi. 

Počelo je s drakonskim prometnim kaznama, nastavilo poskupljenjem svega pa čak i dnevnih novina, a poskupljenje cigareta samo je 'točka na i'. No, Hrvatska je konvenciju o nadzoru duhana ratificirala još prije tri mjeseca samo što čini se- ni ovaj put - nitko nije čitao sitna slova.

Liječenje bolesti koje su izravna posljedica pušenja stoji HZZO približno tri milijarde kuna na godinu, a neizravnih pet milijardi kuna.

Osim obveze objavljivanja sadržaja duhanskih prizvoda te zabrane natpisa mild i light konvencija zabranjuje reklamiranje i sponzorstva. Tako će tvornica iz Rovinja koja voli biti mecena raznih vidova umjetnosti očito morati razmisliti o novom, zanimljivom načinu poticanja mladih slikara na rad.

Stranci na odmoru pak uživaju u zasad gotovo besplatnom dimu. Barem po njihovim mjerilima.

Ostali će za svoju naviku, ako je se ne mogu riješiti, morati posegnuti dublje u vlastiti džep.

Pušačka zemlja očito ostaje pušačka- a 7 kuna više za užitak- teško da će to promijeniti. Vladajućima je akcija itekako opravdana - po naređenju Europe, a i novac će se potrošiti na zdravlje Hrvata koji se svjesno ubijaju cigaretama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju