Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupljenja od četvrtka

Izračunali smo: Koliko će zapravo porasti troškovi četveročlane obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospođa Ljiljana poput ostalih građana već strahuje koliko će joj zbog većeg PDV-a život poskupjeti.

 '300 kuna je struja, 350 je plin', kaže. I to je samo dio. Porezni stručnjak dao se na posao. Računica je ubrzo pokazala da će Ljiljanini računi za struju i plin biti nešto veći.

Pročitajte i ovo Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

'Dva računa za skoro blizu 10 kuna iz temelja PDV-a. Kada bi to bio samo jedini trošak onda bi se to i smatralo zanemarivim, ali svaka stavka trebaju računati i to će sigurno povećati troškove života', tvrdi Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

>> Usporedili smo naše cijene sa susjedima!

Neke procjene kažu da će kućni budžet četveročlane obitelji biti za 200 do 300 kuna veći. Najveći izdatak bile bi namirnice. 'Ako uzmemo u obzir da smo u protekle dvije tri godine u masu poduzeća u realnom sektoru morali smanjivati plaće kako bi poduzeća opstala ovakav porast cijena jednostavno hrvatski radnici neće moći izdržati', kaže Mladen Novosel, iz SSSH-a.

Sindikati apeliraju na trgovce da cijene ne povećavaju. Trgovci su već poručili da neće iskoristiti rast PDV-a za poskupljenja. No stručnjaci poručuju - to je neminovno. Svaki porez mora se negdje prelijevati. Zalihe proizvoda možda nas spase neko vrijeme.

'Taj postupni ulaz kod artikala niže vrijednosti imat će jedan vremenski pomak kako će cijene rasti pri novim nabavama i pri novom punjenju trgovina prema novim kalkulacijama', tvrdi Vlado Brkanić.

Dok trgovci užurbano pripremaju novi obračun  i naftne kompanije čine isto. Kako doznajemo, zbog većeg PDV-a cijene idu gore za oko dvadesetak lipa po litri, primjerice najprodavaniji eurosuper 95 za 17 lipa. Bit će ovo tjedan promjena, za građane ne baš dobrih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene