Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potonula platforma

Posao od 16 milijuna dolara: Potonula Ivana D postat će greben, pogledajte kako će sve izgledati

Aktualno Galerija Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 1 Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 3 Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 2 Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 4 Kreće zatvaranje bušotine potonule Ivane D - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Saša Novak, saturacijski ronilac Galerija 1/7 >>
U Pulu je stigao poseban brod čiji je zadatak zatrpati bušotinu potonule platforme Ivane D na sjevernom Jadranu. Ona ostaje na dnu kao umjetni greben, a kako će sve izgledati i što će se raditi, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Brodom u srijedu počinje zatvaranje bušotine potonule platforme Ivane D. Više od dvije godine nakon što se tijekom olujnog nevremena i visokih valova urušila i pala na dno trajno će se napustiti.

"Uklonit će se nepotrebni dijelovi postojeće bušotine i privest će se takozvanoj cementaciji same bušotine", pojasnio je Nikola Mišetić, operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

U nju će se utisnuti cement i to na tri nivoa, a u trenutku rušenja u njoj je ostalo, procjenjuje se, rezerva od oko 75 milijuna kubnih metara plina. Jeftinije ju je zatvoriti nego ponovno pokrenuti.

"Rezanje same bušotine, stavljanje novog vertikalnog erupcijskog uređaja, i pristupanje samoj sanaciji na klasičan način kakav bi bio da ona i nije u takvom položaju", objašnjava Berislav Jakovac, voditelj projekta sanacije Ivane D.

70-ak ljudi isplovit će brodom prema potonuloj platformi Ivani D, među njima i ronioci specijalizirani za teške radove na velikim dubinama.

U ovom slučaju – 28 saturacijskih ronilaca, kako bi se što više posla odradilo u što kraćem roku.

"To vam je način da su oni cijelo vrijeme pod tlakom dubine pod kojom rade, znači, čak i kad su na brodu, kad se odmaraju su pod tlakom kao da su na dubini", kaže Mišetić. Na njima je gotovo sav posao oko sanacije bušotine.

Svi su jako dobro pripremljeni. Radit će na dubini od 40 metara, gdje će se posao u smjenama raditi i 24 sata na dan. I Saša je radio na sličnim poslovima. Raditi na velikim dubinama fizički posao iznimno je zahtjevno.

"Ti si mokar, kompletno jedino je glava suha, kaciga ima ovratnik i unutra ne ide voda. Ostalo je sve mokro, ali je ugodno jer je grijano. Vidljivost na 40 metara može biti vrhunska, a može biti da ne vidiš prst pred nosom", kaže Saša Novak, saturacijski ronilac. 

Pročitajte i ovo Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade GREENPEACE UPOZORAVA ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

Sama platforma ostat će na dnu. Željezna konstrukcija, po studiji koju je izradila Ina zajedno s Institutom Ruđer Bošković, postaje umjetni greben. Greenpeace koji je i ranije tvrdio da plin s potonule platforme "curi" ne slaže se ni s ovim se rješenjem.

Pročitajte i ovo Potonula platforma - 1 Dulje od dvije godine Ivana D još je na dnu mora: Nakon havarije Ina ima plan

"Smatramo da je riječ o kozmetičkom rješenju kojem Ina izbjegava svoje obaveze a to je potpuna sanacija bušotine i uklanjanje platforme sa morskog dna", poručuje Petra Andrić, iz Greenpeacea u Hrvatskoj. 

Posao će trajati 2 mjeseca, stajat će 16 milijuna dolara, a po završetku radova bušotina ostaje trajno napuštena, te kako kažu iz Ine neće predstavljati opasnost za ljude i okoliš. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene