Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GREENPEACE UPOZORAVA

''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade
Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade Greenpeace/FB
Aktualno Galerija +0 Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade Galerija 1/1 >>
Ina, uz blagoslov Vlade, nesmetano ulaže u nove bušotine, dok nonšalantno štedi na uklanjanju svojeg otpada iz Jadrana, upozorili su aktivisti Greenpeaca tijekom ranojutarnjeg prosvjeda ispred Inine zgrade u Zagrebu u ponedjeljak.

''Ivana D – dvije godine nebrige'', ''Plinašima profit, Jadranu otpad'', ''Ina i Vlado RH, što se čeka?'', ''Počistite za sobom!'' neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao Ini i Vladi povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.

Aktivisti su rano jutros projicirali svjetlosne poruke na zgradu Ine u Zagrebu, a Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj, podsjetila je na to da je ''samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine, kad je Ivana D završila na dnu mora''.

''Zato smo odmah pozvali Inu i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu. Prema našim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ''sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta Ivana D s morskog dna u roku od godine dana'', što se dosad nije dogodilo'', upozorila je Andrić.

Pročitajte i ovo Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D? - 7 aktivisti greenpeacea FOTO/VIDEO Iz INA-e se oglasili o curenju plina iz potonule platforme: "To je netočno i neutemeljeno"

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70 posto hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

Greenpeace traži da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna.

''Fosilni plin je ubojica klime''

''Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih 19 platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka, pa da i tamo cvate morski život?'' upitala je Andrić.

Zaključak je, kaže, jasan: ''Ina, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine, dok nonšalantno štedi na uklanjanju svojeg otpada iz Jadrana.''

Pročitajte i ovo Potonula platforma - 3 DVIJE ISTRAGE Otkriven vjerojatni uzrok pada INA-ine platforme u Jadranu: "Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina niti negativni utjecaji na okoliš"

Greenpeace poziva nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D: ''Istragu je pokrenulo još u siječnju 2021. godine, a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku, i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.''

U Greenpeaceu naglašavaju da i Europska unija (EU) i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin.

''Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime. Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto'', istaknula je Andrić i opetovala poziv Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i resornom ministru Davoru Filipoviću da ''konačno otkriju jadransko sunce, a plin ostave u duboko u zemlji i daleko u prošlosti''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene