Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena prelazi 1.400 eura

POS plus: Dubrovčani ne mogu računati na državnu potporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema programu POS Plus kupci mogu računati na državnu potporu od 200 eura po četvornom metru. Jedini uvjet je da cijena stana ne prelazi 1.400 eura po četvornom metru. I baš taj uvjet razlog je što Dubrovčani ne mogu računati na državnu potporu. Prosječna cijena stana bilo gdje u Dubrovniku gotovo je dvostruko veća od nekretnina u ostatku države.

Uz visoke cijene, Dubrovčani ne mogu računati ni na pomoć države. Dok ostatak građana može računati na POS plus, odnosno 200 eura državne subvencije, Dubrovčane od subvencija dijeli visoka cijena nekretnina. Država subvencionira samo stanove do 1.400 eura po kvadratu. 'Jako dugo vremena toliko jeftinih stanova nema, čak ni van grada, tu su već oko 1.600, 1.800 za kvadrat', kazao je Frano Bezić, trgovac nekretninama.

>>
Evo kako do POS - ovih stanova!

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Ilustracija Stan u Dubrovniku Javili su se na oglas na društvenoj mreži, ali ubrzo su shvatili da moraju pozvati policiju

Cijena stana u Dubrovniku, i to ne na Stradunu, gotovo je dvostruko veća od one u Zagrebu. Razlog za to, tvrde stručnjaci, krije se u visokoj cijeni zemlje. 'Zemlja je skupa uglavnom zato što je nema i, s druge strane, gradnja kao takva je značajno kompliciranija nego u unutrašnjosti Hrvatske', kazao je Bezić.

Jedini tračak nade krije se u gradskom proračunu - za 64 POS-ova stana gradska blagajna uplatila je 10 milijuna kuna za gradnju, ali i razliku od realne vrijednosti i takav stan ima ozbiljnu cijenu. 'Za normalnu obitelj, ona koja je zakonski ograničena, 8.400 kuna; 1.100, 1.105 eura je cijena u POS-u', kazao je Damir Mihanović iz Agencije za društveno poticajnu stanogradnju.

Iz ministarstva graditeljstva poručili su kako POS Plus ovisi od zainteresiranosti samih investitora i stanju tržišta te kako su mnogi investitori smanjili cijenu kako bi sudjelovali u projektu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene