Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvaeset tisuća neprodanih stanova. Mrtvi je to kapital koji država uz pomoć novog modela POS plus namjerava vratiti u život. Već prvoga dana velik je interes i građana, ali i investitora. Kroz taj program građanima će se nuditi krediti po mnogo povoljnijoj kamatnoj stopi što bi trebalo potaknutu prodaju.


Pos PLUS moći će koristiti svi građani Hrvatske bez obzira na to imaju li već u posjedu nekretninu. Cijena četvornog metra ne smije prelaziti 1.400 eura. Stan mora biti u sustavu PDV-a i mora naravno imati besprijekornu dokumentaciju. Potrebno je i učešće od 15 posto vrijednosti nekretnine.

Vezani članci Danira Gović Noćna mora hrvatske glumice: "Kupili smo stan s čistim papirima. Sad mi ga država želi oteti. Kažu mi da nije moj" Požar stana u centru Zagreba - 2 FOTO Požar stana u centru Zagreba: Dvije osobe u bolnici, jedna spašena pomoću madraca

Upravo ovo zadnje za mnoge je sporrno. No, činjenica jest da se ipak već prvoga dana Pos Plusa promjene vide. 'Bilježimo pojačani broj poziva klijenata koji razmišljaju o kupovini vlastite nekretnine', kazala je Sandra Rak Pavlak, direktorica savjetodavnog Centra Rijeka Erstebanke.

>>
Subvencija kupnje stana: Doznajte koliko će rate biti MANJE!

Uštedjeti se može dosta. Prosječna fiksna kamata od oko četiri posto čini veliku razliku. Država daje zajam za 200 eura po kvadratu. Za stan od 60 četvornih metara po cijeni od 1.400 eura po kvadratu mjesečna će rata tako iznositi 390 eura. Ukupna ušteda na primjeru kredita u trajanju od 25 godina može doseći i do 20.000 eura u odnosu na redovnu ponudu banke.

No, ova mjera na akciju nije potakla samo potencijalne kupce već i investitore. 'Investitori koji prodaju nekretnine po 1.500, 1.600 gotovo pa trenutačno su reagirali i spustili svoje cijene', kazo je Branko Papeš, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Upravo je pokretanje tržišta, slažu se svi, možda najvažnije. Najviše je neprodanih stanova u Zagrebu i Splitu. U ovoj godini država je osigurala sredstva za oko 900 stanova, no nema sumnje da će, bude li interes građana veći od toga, osigurati i dodatna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju