Nakon što smo objavili priču o spornom računu koji je Poliklinika Radiochirurgia izdala za pregled predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, oglasila se Porezna uprava.

Galerija


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u veljači je obavila pregled u privatnoj poliklinici. Osim populariziranja preventivnih pregleda, tada se otvorilo i pitanje zašto je Predsjednica dobila popust koji mi, kad smo se pokušali naručiti, nismo dobili.

Vezani članci Božidar Kutleša - 2 Kako radi Porezna? Ravnatelj objasnio zašto nekima provjere svaku kunu, a kod drugih ne uočavaju golem nesrazmjer imovine Slika nije dostupna Porezna dijeli novac i ljetovanje

Odmah je iz Poliklinike Radichirurgia stiglo objašnjenje da je Predsjednica njihova stara pacijentica, a da takav popust ostvaruju svi stari pacijenti. Da je, što se Predsjednice tiče, sve čisto, utvrdilo je naknadno i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

No u međuvremenu se dogodio novi zaplet – iz Poliklinike su rekli da Predsjednica ipak nije dobila popust, a jedini račun koji su pokazali jest taj s popustom. Može li se izdati račun s popustom, a naplatiti cijeli iznos i koje su kazne za neizdavanje točnih računa, pitali smo Poreznu upravu.

Porezna uprava poručila je da zbog porezne tajne ne smije iznositi podatke iz postupka kao ni izvijestiti jesu li obavili nadzor, međutim iz odgovora koji je dobio portal DNEVNIK.hr razvidno je da će ga obaviti.

Račun mora odgovarati stvarno naplaćenoj usluzi

Člankom 62. stavkom 1. OPZ-a propisano je da su porezni obveznici dužni izdavati račune te voditi poslovne knjige i evidencije radi oporezivanja prema propisima kojima se uređuje pojedina vrsta poreza.

Ako se korisniku neke usluge odobrava popust, račun treba sadržavati naznaku tog popusta, odnosno iznos računa mora odgovarati stvarno naplaćenoj usluzi kako bi se zadovoljilo načelo izdavanja potpunog, točnog, pravodobnog i uredno naplaćenog računa iskazanog odredbama OPZ-a i drugih poreznih propisa koji propisuju sadržaj i izdavanje računa.

Ako porezni obveznik postupi suprotno članku 62. stavku 4. OPZ-a, odnosno ako ne iskazuje isporuke dobara i usluga preko naplatnog uređaja ili na drugi odgovarajući način, a naplaćuje ih gotovinom ili ne iskazuje ili ne iskazuje potpuno i/ili točno i/ili pravodobno i/ili uredno, čini prekršaj iz članka 192. stavka 1. točke 2. OPZ-a, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000,00 do 500.000,00 kuna za pravne osobe, odnosno u iznosu od 5.000,00 do 40.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

U cilju utvrđivanja pravilnosti primjene poreznih propisa provjeravaju se sve činjenice bitne za oporezivanje kod poreznih obveznika koji obavljaju registriranu djelatnost i temeljem iste ostvaruju oporezive prihode/primitke.

Porezna uprava svaku zaprimljenu predstavku/upit prihvaća kao korisnu informaciju pri analizi rizika odnosno usmjeravanju i određivanju prioriteta nadzornih aktivnosti.