Marićeva porezna reforma tržištu automobila nosi živost - odbitak pretporeza za njihovu nabavu razveselio je i poduzetnike i trgovce.


Porezna reforma dotaknut će i limene ljubimce. Ponovno će se uvesti odbitak pretporeza za poduzetnike za troškove nabave automobila za osobni prijevoz. Isto tako, neke posebne kategorije vozila uvozit ćemo jeftinije nego do sada.

Vezani članci Ilustracija Europski kradljivci vozila u pandemiji promijenili navike: Ovo su im omiljene mete Od 1. studenog obavezna vožnja sa svjetlima Od danas na snazi važna promjena za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Marićeva porezna reforma tržištu automobila nosi živost - odbitak pretporeza za njihovu nabavu razveselio je i poduzetnike i trgovce. Ali trgovci i prigovaraju što se primjena te odredbe odgađa do 2018. godine pa bi im to, kažu iz Gospodarske komore, moglo usporiti prodaju.

"Auti nisu neka roba koja se mora kupiti svake godine, može se i odgoditi za godinu dana kupnja takve robe, i u tom slučaju bi došlo do negativnog efekta", kazao je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovinu u HGK.

Svi će, strahuju već trgovci, čekati novi zakon. Odredba je važna, kažu iz Komore, jer je njome obuhvaćeno i održavanje vozila, koje se sada, jer nema olakšica, katkada radi i "na crno". A i jedno i drugo u konačnici znači - manje novca u proračunu. "Nadamo se da će zakonodavac uvidjeti da je potrebno možda i pomaknuti nešto prije to ili retroaktivno primijeniti tu formulu odnosno tu promjenu, izmjenu zakona", rekao je Paver.

I dok bi ta odredba, između ostalog, pomladila vozni park Hrvata, jedna druga mogla bi ga postarati: ukidaju se se trošarine na uvoz oldtimera. No oni će morati imati tablicu "povijesno vozilo".

"Kod starodobnih vozila se znalo raditi o popriličnim iznosima s obzirom da su ta vozila bila proizvedena dok je ekologija bila malo po strani, i taj iznos trošarine se mogao popeti i do 30-ak posto na vrijednost vozila", rekao je Mario Zrna, sudski vještak za oldtimere.

Zbog porezne reforme jeftinija će biti i vozila s osam i više sjedala. Dijelom zbog ekologije, a dijelom kao poticaj obiteljima s više djece. No, iz Komore smatraju da je uredba trebala biti drukčija.

"Mi smo predlagali ustvari, za obitelji s više djece su primarno vozila do 7 sjedala", rekao je Paver. Ovako će najviše koristi imati prijevoznici koji koriste takozvane kombije. Još jedna novost ove porezne reforme je da će se porez na vozila plaćato odmah pri registraciji. Naplata će tako sigurno biti veća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju