Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'I meštri će tražiti da im platite više'

Statistika im nikako ne ide u prilog - ali one se ne daju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je u Hrvatskoj već godinama više visoko obrazovanih žena nego muškaraca, na tržištu rada odnos je potpuno drugačiji. Žene su manje plaćene i teže ih odabiru na rukovodeća mjesta.

Dubrovačke poduzetnice, povodom Svjetskog dana poduzetnica, na Stradunu su pokazale svoje proizvode pod zajedničkim motom: kvalitetno, autohtono i kreativno!

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Od keramike do slatkiša, dubrovačke poduzetnice sugrađanima i turistima pokazale su što sve stvaraju. Morana je tek krenula u svijet poduzetništva, i već vidjela koliko je zahtjevno sama krenuti u posao.

"Pa uvijek je tu neki muškarac iza, ako se misli nešto ozbiljnije, pa makar prijatelj, obitelj. Srećom imam parntera koji mi pomaže", rekla je Morana Depoli, poduzetnica.

Velika je zamka biti sam svoj gazda!

Lucija je među prvim Dubrovniknjama krenula u svijet poduzetništva. Tijekom gotovo dva desetljeća može jasno naglasiti koji sve problemi čekaju žene na poslovnom putu.

"Trebate zadovoljiti djecu, kuću i posao, to postavlja to. A isto tako, i meštri su skloni da platite neke stvari skuplje, nego što bi možda trebalo", rekla je Lucija Orešić.

Iako je svaka treća tvrtka u Hrvatskoj u vlasništvu žene, obično se radi o manjim tvrtkama, najčešće u uslužnim djelatnostima. Statistika ženama nikako ne ide u prilog.

"Najlošiji statistički podatak, to je žene u upravama i žene menadžerice. Žene se uglavnom stavljaju za pomoćnike, za zamjenice predsjednika uprave i tako, ali na ona baš rukovodeća mjesta, to je negdje oko 10, 12 posto", kazala je Terezina Orlić, predsjednica Županijske gospodarske komore.

Đurđica Marković: 'Mislili su da sam luda, možda jesam, ali sam sretnija'

Prvi problem žena koje rade su primanja, za isti posao žene su nerijetko plaćene i 10 posto manje od muškaraca, a, kako su kazale Dubrovkinje koje već godinama vode svoje tvrkte i poslove, glavni problem su stereotipi, s kojima su stalno suočene.

Za početak, uvriježeno je mišljenje kako je jako teško uskladiti majčinstvo i karijeru, a iako su za to propisane i visoke kazne, razgovori za posao nerijetko obiluju brojnim pitanjima iz privatnog života poput, pitanja planiraju li uskoro trudnoću.

Ipak, postoje i pozitvne promjene, poput činjenice da sve veći broj mladih očeva uzima roditeljski dopust, te se žene, nakon poroda, brže vraćaju na radno mjesto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene