Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Porastao je broj oboljelih od virusnog meningitisa, bolesti koja najčešće pogađa djecu, a uzrokuje povraćanje, visoku temperaturu, klonulost.


Liječnici upozoravaju na lak način zaraze i povećanu epidemiju enterovirusnih bolesti. U ovo doba prošle godine hospitalizirano je 17 osoba, ove godine čak 75.

Vezani članci Vrtić Nakon pobune roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće oglasio se i Grad: "Možda nije dovoljno onima koji su osnivajući privatne vrtiće htjeli ostvariti ekstra profit" Koronavirus u Puli Apel zaraženih koronavirusom: "Ne zaslužujemo ovaj teror i stigmatizaciju, posebno ne od onih koji uopće ne znaju gdje smo se zarazili"

Vrhunac sezone virusnog meningitisa upravo su srpanj i kolovoz. Djevojlica Marta ga je preboljela prošle godine. 'Krene sa temperaturom i napornim povraćanjem koje ne prestaje, dijete ne može gledati u svjetlost, žali se na bol u glavi', rekla je Katarina, Martinina mama.

Liječnici simptome opisuju kao ljetna gripa. Najugroženija su djeca, a bolest se prenosi putem prljavih ruku i vode, bilo one u bazenu ili moru. 'Put prijenosa virusa, odnosno, ulaska u naše tijelo je gutanje virusa. Zbog neuobičajeno toplog vremena dolazi do razmnožavanja virusa, i vrlo lako se možete zaraziti', rekao je dr. Goran Tešović, infektolog iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

>> Dječak kojemu su zbog meningitisa amputirane obje noge, za prvi rođendan dobio proteze

Ove godine, upozoravaju liječnici, povećana je epidemija enterovirusnih bolesti, a od virusnog meningitisa oboljelo je stotinjak osoba. 'Najveći broj ljudi se zarazi kupanjem ili u kontinentalnim stajaćicama ili u plitkome moru u kojemu postoji fekalno zagađenje', rekao je dr. Tešović. Za razliku od bakterijskog, virusni meningitis ima blaži tijek. I oporavak je lakši. A najbolja prevencija je pripaziti na higijenu, da se neželjena oboljenja izbjegnu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.