Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

ugrožavanje prometa

Opasan trend u Hrvatskoj koji može dovesti do velikih tragedija: Ne pomažu ni visoke kazne

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U prethodne dvije godine u Republici Hrvatskoj zabilježeno je ukupno 59 slučajeva ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa zbog laserskih zraka koje upotrebljavaju pojedinci ili skupine, a taj se trend nastavlja i u 2023. te je zaključno s 30. srpnja zabilježeno već 18 novih slučajeva.

Laserske zrake najčešće su korištene u blizini zračne luke Zadar, čak 41 posto svih prijavljenih događaja u periodu od 2021. do 2023. godine. Slijede Zagreb s 19 posto, potom Dubrovnik i Split s 12 posto te Osijek s 10 posto, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ).

Upozoravaju kako je ugrožavanje zračnog prometa najizraženije tijekom kritičnih faza leta, odnosno tijekom faze polijetanja i slijetanja zrakoplova, pri čemu se izvor laserskih zraka, prema tvrdnjama pilota, nalazi u bližoj okolici aerodroma.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin iz minute u minutu Putin se prvi put oglasio o padu aviona: "Prigožin je napravio ozbiljne pogreške"

Usmjeravanje zrake prema zrakoplovu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pozornosti pilota, jakim bljeskovima na vjetrobranskom staklu, mogućnosti zasljepljenja i nekontroliranim reakcijama pilota. "Upravo stoga takve radnje, odnosno samo usmjeravanje laserske zrake prema zrakoplovu, namjerno ili nenamjerno, bez posljedica koje se mogu okarakterizirati kao fizičke ozljede, nasilje i drugo predstavljaju ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta zrakoplovom", ističu u HACZ-u.

Pročitajte i ovo Vrućina opasno vrijeme Hrvatska na udaru toplinskog vala! Vrhunac stiže, ali popodne će biti pljuskova i grmljavine: Provjerite gdje će trebati kišobrani

U velikom broju država prisutan je rastući trend namjernog ili nenamjernog usmjeravanja laserskih zraka prema zrakoplovu, a Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo u suradnji s MUP-om istražuje takve događaje i pokreće mjere za detekciju konkretnih osoba ili objekata vezanih uz usmjeravanje laserskih zraka prema zrakoplovu.

Pročitajte i ovo Ovršen Zavod za hitnu pomoć - 3 Nesretan slučaj Tragedija u Dalmaciji: Utopila se djevojčica, pokušali su je reanimirati

Posljedice za počinitelje mogu biti novčane kazne u visini od 5000 kuna (664 eura) do 15.000 kuna (1990 eura), odnosno, u slučaju kvalifikacije događaja kao kaznenog dijela protiv sigurnosti općeopasnom radnjom, kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, navodi se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene