Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Muškarac koji je laserom namjerno ometao let zrakoplova, prošle je godine napravio isto. Tada je izjavio kako je to bila njegova samoobrana jer "otočani pate zbog trešnje i grmljavine aviona koji nadlijeću mjesto".


Zadarska policija sumnjiči 55-godišnjaka da je 30. studenog oko 20:20 na zadarskom području laserskim zrakama namjerno ometao let zrakoplova kojim je upravljao 35-godišnji pilot te takvom radnjom ozbiljno ugrozio sigurnost leta zrakoplova i izazvao opasnost za ljude i imovinu.

No, muškarac ovo nije učinio prvi put. Naime, prošle je godine muškarac učinio isto, a tada je priznao kako je to bila njegova samoobrana jer "otočani pate zbog trešnje i grmljavine aviona koji nadlijeću mjesto".

Godinu dana ranije požalio se zbog stalnog maltretiranja Hrvatske vojske koja svakodnevno na toj lokaciji održava trenažne letove.

"Sve se to događa 500 metara iznad naših glava, svakodnevno. Ljudi su u panici, strahu da će im se nešto dogoditi. Evo, ja imam malu unučicu koja zbog toga ne može spavati.

Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta. Što bi trebali? Čekati da nam avion padne na glavu, kao što je prošle godine pao čovjeku u vrt kuće u Biljanima Donjim. Nije nam jasno zbog čega se ti letovi održavaju iznad naseljenih dijelova otoka i tako ugrožavaju našu sigurnost", kazao je tada.

Ilustracija Laserom namjerno ometao let zrakoplova, pogledajte kolika mu kazna sada prijeti

O tom problemu pisano se obratio i pučkoj pravobraniteljici, ali i MORH-u. Pitao ih je zbog čega dopuštaju trenažne letove iznad naseljenog mjesta, no na to nije dobio odgovor, prenosi Zadarski.hr.

Slika nije dostupna Laserom ometao avione u letu na području Zadra: Prijeti mu kazna zatvora do pet godina

Iz MORH-u su tada javno poručili kako na toj lokaciji nije utvrđeno odstupanje od zadanih elemenata leta kao ni narušavanje sigurnosti letenja probijanjem sigurnosnih visina ili buke.

Istaknuli su da su vojni piloti provodili redovne i planirane letačke zadaće uvježbavanja letačkih manevara u pilotažnim zonama aerodroma Zadar pri čemu su se pridržavali svih propisanih vojnih i sigurnosnih postupaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju