Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena i poljoprivreda?!

Poplavljena područja: Kao da nema dovoljno problema, opasnosti ne prolaze...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o poljoprivrednom zemljištu i koliko će ono biti spremno za jesensku sjetvu, Zmajlović je rekao da će se za svaku pojedinu lokaciju raditi analize koje će odrediti je li ona pogodna za dalje radove.

Nakon još jednoga obilaska poplavljenih područja i upoznavanja sa stanjem na terenu, ministar zaštite okoliša u Vladi RH Mihael Zmajlović izjavio je kako je situacija u Gunji, Račinovcima i Rajevom Selu i dalje teška, ali i da postoji opasnost da dođe do zagađenja okoliša.

Nedostaju strojevi

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Slika nije dostupna STRAŠNE POPLAVE Dani užasa i straha: Prije točno šest godina puknuo je nasip, Sava se izlila na okolna sela te uzrokovala katastrofu koju će Hrvatska dugo pamtiti

'Zato smo i donijeli konkretne mjere, ali i podijelili građanima i djelatnicima javnih tvrtki angažiranim na terenu jasne upute kako postupati sa prikupljenim otpadom. Izradili smo i plan sanacije, odredili lokacije za zabrinjavanje otpada. Određena je i lokacija na kojoj će se zbrinjavati mulj koji je voda nanijela', rekao je Zmajlović. Dodao je i da je potrebno mnogo snage i energije, kao i dobre volje i dobrih ljudi, da se počiste domovi i situacija dovede u normalu.

'Vlada RH je tu svakako, ali dobro je došla pomoć iz cijele Hrvatske. Nedostaju nam određeni strojevi poput kamiona, kipera, utovarivača i sl., a isto tako bitan je i sutrašnji sastanak na kojem ćemo znati precizan podatak koliko ljudi će biti angažirano kroz javne radove. Govoreći o poljoprivrednom zemljištu i koliko će ono biti spremno za jesensku sjetvu Zmajlović je rekao da će se za svaku pojedinu lokaciju raditi analize koje će odrediti je li ona pogodna za dalje radove. Direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Muller kaže kako su napravljena dva programa kroz koja će se najveći dio posla, kada je riječ o zbrinjavanju otpada', riješiti.

'Fond će preuzeti sve troškove komunalnog zbrinjavanja otpada sve dok se ne stabilizira stanje. Neke procjene govore da će za to trebati osigurati 40-50 milijuna kuna. Isto tako donijeli smo odluku i da ćemo u sto postotnom iznosu sanirati deponija u Gunji kao i da ćemo sanirati novu plohu na odlagalištu u Županji gdje ćemo zbrinjavati sav taj otpad', rekao je Muller koji je posebno pozvao građane da se pridržavaju uputa koje su im podijeljene, a u kojima se jasno navodi kako se postupa sa kojom vrstom otpada.

FOTO Ovako nakon 10 dana iz zraka izgledaju potopljena slavonska sela

Procjena štete

U nekim dijelovima Gunje, koja broji oko 4.200 stanovnika i ima 1.604 kuće, voda je i dalje visine od metar do metar i pol. U neke objekte je moguće doći samo čamcem. Ipak, dio mještana svakodnevno dolazi do svojih domova iz kojih izbacuju uništeni namještaj i odjeću. U selu je i danas na desetine pripadnika raznih žurnih službi i javnih tvrtki koje rade na sanaciji, uklanjanju životinjskih leševa, dezinfekciji... Već nekoliko dana otvoren je u granični prijelaz Gunja – Brčko, ali samo za mještane sela kako bi im se omogućio dolazak do njihovih kuća.

Kretanje poplavljenim područjima i dalje je moguće samo uz zaštitna odjela pri čemu na svakom napuštanje njihovih granica obvezna je dezinfekcija osoba i prijevoznih sredstava kao i odbacivanje zaštitne opreme.

'Ne znam što reći. Sada kada se voda povukla još sve gore izgleda. I dalje se radi na izvlačenju lešina životinja. Sutra se treba krenuti i sa bilježenjem procjene šteta na objektima. Uraditi će se onaj dio gdje je to moguće s obzirom da je oko 40 posto sela i dalje pod vodom', rekao je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić. (Agencija VLM) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene