Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu Zrmanja, Una i Sava

FOTO/VIDEO Dramatično na poplavljenom području, upomoć stižu i vojnici: Cestu zatrpao odron kamenja, u školi voda visoka pola metra

Aktualno Galerija Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Foto: Zadarska županija Poplava u Obrovcu - 2 Poplava u Obrovcu - 2 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX Poplava u Obrovcu - 3 Poplava u Obrovcu - 3 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX Poplava u Obrovcu - 1 Poplava u Obrovcu - 1 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX +31 Poplava u Obrovcu - 4 Galerija 1/36 >>
Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra te i dalje raste, a prehodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje vrlo ozbiljno.

Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Ponovno prijeti opasnost izlijevanja rijeke na kostajničke ulice, što je u ovakvim situacijama redovita pojava.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere obrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava u Obrovcu - 8 (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora jer je voda već na kolniku državne ceste 47. Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa.

Na teren stižu i vojnici

Na pogođena područja stižu i hrvatski vojnici. Odluka o pružanju pomoću stigla je nakon zahtjeva Ravnateljstva civilne zaštite.

Do 300 hrvatskih vojnika pružit će pomoć u obrani od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine, na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite i u skladu s Odlukom ministra obrane Marija Banožića.

Ispumpavanje vode ne pomaže

Velike količine oborina prouzročile su u nedjelju prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava u Obrovcu - 14 (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

U Gračacu je problematično još u Naselju 2, gdje se voda zadržala po dvorištima i podrumima. Teško je stanje u Obrovcu. Voda je prodrla u centar grada, ne pomaže ispumpavanje dok se fizički ne zaustavi zečjim nasipima prodiranje vode iz Zrmanje. Voda se cijelo vrijeme vraća nazad.

Evakuirano je pet osoba iz Gračaca, dvije iz Obrovca. Svi su kod članova obitelji, nitko od njih nije smješten u prihvatnom centru, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Voda je probila i u školu u Obrovcu

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplavljena škola u Obrovcu - 6 (Foto: Zadarska županija)

Poplavljeno je prizemlje Srednje škole Obrovac.

U osnovnu školu voda zasad nije ušla, ali se do škole ne može, javlja reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič

Vlada će pomoći u saniranju štete

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je objavio da je razgovarao sa županima pogođenog područja te da će Vlada pružiti pomoć u saniranju šteta.

"Razgovarao sam sa županima Androvićem i Longinom o posljedicama poplava u Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj županiji. Vlada RH pružit će pomoć u saniranju šteta. Sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva", napisao je Plenković na društvenoj mreži.

 

Vatrogasci na terenu cijelu noć

Na terenu su tijekom cijele noći dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić i voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

"Zasad su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i nekoliko kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja", rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Na pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda nema kamo ispumpavati, da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više, te će biti velika materijalna šteta.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava na području Zadarske županije - 1 (Foto: DVD Pakoštane-Vrgada-Vrana)

Preko aplikacije Upravljanje vatrogasnim intervencijama zabilježeno je 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta. Na intervencijama je sudjelovalo ili i dalje sudjeluju JVP Zadarske županije, lokalni DVD-ovi te je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Cijele ulice pod vodom

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo 7 timova za ispumpavanja odnosno 18 vatrogasaca iz JVP-a Gračac, DVD-a Gračac i IVP-a Zadar s pumpama.

Samo do večeri obavljeno je 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata to nije bilo moguće učiniti jer su cijele ulice pod vodom te se čeka njezino povlačenje. Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku.

Prema izjavi Mateja Rudića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije, u Gračacu je situacija trenutačno bolja jer se voda povukla iz objekata, a još je nekoliko objekata poplavljeno.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava na području Zadarske županije - 2 (Foto: DVD Pakoštane-Vrgada-Vrana)

"Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se još izlijeva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu. U Gračacu je angažirano 30 vatrogasaca s 13 vozila iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, JVP-ova Gračac, Zadar i Pag te DVD-ova Gračac, sveti Filip Jakov, Pakoštane - Vrgada - Vrana i Pag – Gračac."

Dodao je i kako su u Obrovcu angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče.

Intervencije i u ostatku Hrvatske

I u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 13 tehničkih intervencija: ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, sanacija šahtova na području Knina, Đevrska, Uzdolja, Piramatovaca, Tribunja i Srime na kojima je ukupno sudjelovalo 31 vatrogasac s ukupno 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Knin i Vodice te DVD-a Skradin, Sveti Juraj Kistanje i Biskupija.

Kišno nevrijeme uzrokovalo je i velik broj intervencija na području Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je šest vatrogasnih intervencija na području naselja Oljasi, Radovanci, Prekopakra, Pakrac i Dervišaga, a radilo se o tehničkim intervencijama ispumpavanja vode iz kuća, bunara, dvorišta te pregled šahta iz kojeg je izlazila voda. Na tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 35 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP-a Požeško-slavonske županije, JVP-a Požege te DVD-ova Toranj, Velika, Prekopakra, Badljevina i Pakrac.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava u Obrovcu - 9 (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je šest tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz kuća, podruma, dvorišta te uklanjanja granja s prometnica. Objekti su se branili izgradnjom zečjih nasipa na kojima je sudjelovalo ukupno 28 vatrogasaca s ukupno osam vatrogasnih vozila iz JVP-ova Novska, Kutina te DVD-ova Hrvatska Dubica, Letovanić, Rujevac, Dvor i Divuša.

 

Poplavljen stari dio jezgre Obrovca

"U Obrovcu je poplavljen dio stare jezgre grada, prizemlje općinske zgrade i pojedini poslovni prostori, a zasad nisu poplavljeni stambeni objekti", rekao je načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković i dodao da će se proglasiti elementarna nepogoda bude li šteta u visini zakonskog minimuma te da je Županija uvijek spremna pružiti potporu.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava na cesti (Foto: Duje Klaric/Cropix)

"Sve operativne snage na čelu sa vatrogasnim postrojbama, Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Civilne zaštite Zadarske županije i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave. Stanje na području Gračaca jutros se pomalo smiruje, rijeka Otuča vratila se u svoje korito. I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS-a te Crvenog križa rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu", dodao je.

Vodostaj rijeke Zrmanje prešao povijesni rekord

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste, pa su Hrvatske vode sinoć proglasile izvanredno stanje.

U Obrovcu su tijekom cijele noći pripadnici DIP-a CZ-a i djelatnici Hrvatskih voda s mještanima i ostalim operativnim snagama punili vreće pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje.

Pročitajte i ovo Poplava na cesti Veliko nevrijeme Upozorenje HAK-a: Zbog poplava zatvoren dio cesta, prijete i odroni

Sve operativne snage na čelu sa Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Službe civilne zaštite Zadar i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave, priopćilo je Ravnateljstvo.

Vodostaj Zrmanje u porastu

Dio Hrvatske i dalje je pod narančastim meteoalarmom. Više o tome pročitajte OVDJE.

Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Poplava u Obrovcu - 22 (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste.

Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Pročitajte i ovo Igor Andrović, župan virovitičko-podravski Tuča, poplave, bujice... Snažno nevrijeme pogodilo Virovitičko-podravsku županiju: Poznato hoće li biti proglašena elementarna nepogoda

Zbog obilnih oborina koje su pale i prognoze novih oborina sljedećih dana, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka, stoji u priopćenju Glavnog centra obrane od poplave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene