Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestabilna atmosfera

Dio Hrvatske pod narančastim alarmom: Meteorolog otkriva kada dolazi stabilnije vrijeme

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkriva kakvo nas vrijeme očekuje u vremenskoj prognozi.

Pred nama je još nekoliko kišovitih dana, i ovaj radni tjedan počinjemo u nestabilnoj atmosferi. Uz kišu koje će, kako se čini najviše biti u utorak, do vikenda će biti i razmjerno svježe, odnosno temperatura će biti ispod prosjeka za doba godine, pa tako nakon travnja koji je više nalikovao ožujku, evo svibanj po temperaturi više nalikuje travnju.

Ovim tempom ljeto neće prije kolovoza. Iza ovog tjedna trebali bi ipak u jedno toplije razdoblje, primjerenije dobu godine, a predviđa se i ljeto toplije od prosjeka.

No prije tog, na putu nam je još jedna ciklona. Kao što možete vidjeti i na našoj karti, dok jedan vrtlog odmiče dalje prema sjeveroistoku, drugi je već u Sredozemlju i sprema se za svoj ulazak u Jadran. Upravo ta ciklona u utorak će donijeti lokalno obilnu kišu te jak vjetar, o čemu svakako valja voditi računa. Poglavito kad je riječ o prometu. I cestovnom i onom pomorskom.

Novo jutro, u većini krajeva mala pauza od kiše. Povremeno će je biti na istoku, a češće na jugu gdje ponovno može biti obilnija. Stoga i ovo upozorenje. Narančasta razina Meteoalarma stoji za Dubrovačko područje gdje se očekuje i više od 60 litara kiše po četvornom metru, uglavnom u ovom, prvom dijelu dana. Na tom području puhat će umjereno i jako jugo, drugdje vjetar u početku slab.

U središnjoj Hrvatskoj lokalno može biti magle. Inače na sjeverozapadu i sjevernom Jadranu tijekom dana bit će i sunčanih razdoblja. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 8 do 13, a duž Jadrana većinom od 13 do 17 stupnjeva.

Poslijepodne, promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a prema kraju dana očekuje se i kiša te pljuskovi, moguće praćeni grmljavinom. Temperatura, od 19 do 21 stupanj.

U Slavoniji i Baranji u ponedjeljak promjenjivo oblačno i nestabilno, povremeno s kišom ili pljuskovima i grmljavinom. Malo svježije nego na zapadu, uz temperaturu uglavnom između 16 i 18 stupnjeva.

U gorju će potkraj dana oborina biti izraženija, a i na sjevernom Jadranu će se poslijepodne naoblačiti te će mjestimice biti pljuskova. Prema večeri zapuhat će bura koja će u noći već biti jaka, a podno Velebita na mahove i olujna. Najviša dnevna temperatura, u gorju od 14 do 17, a na sjevernom Jadranu većinom između 19 i 21 stupanj.

Pročitajte i ovo Poplava i odron kamenja Hitne službe na terenu FOTO/VIDEO Katastrofa u Gračacu, kod Obrovca odroni blokirali ceste: Neke obitelji evakuirane iz domova. "Ovo je alarmantno!"

U Dalmaciji
od jutra promjenjivo i pretežno oblačno, s pljuskovima i grmljavinom. Oborinski sustav će se tijekom dana premještati sjevernije pa će tako oborina ujutro biti intenzivnija na jugu, a poslijepodne na sjeveru Dalmacije. Puhat će uglavnom slabo i umjereno jugo i istočnjak, a vjetar će ponegdje ipak biti i jak. Temperatura, oko 20 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Igor Andrović, župan virovitičko-podravski Tuča, poplave, bujice... Snažno nevrijeme pogodilo Virovitičko-podravsku županiju: Poznato hoće li biti proglašena elementarna nepogoda

U utorak u cijeloj zemlji kiša, izraženiji pljuskovi i grmljavina, a mjestimice i obilnija oborina. Zapuhat će vrlo jak sjeveroistočnjak. I u srijedu i četvrtak zadržat će se promjenjivo, s lokalnim pljuskovima. Vjetar će sredinom tjedna slabjeti, no do vikenda će ostati razmjerno svježe. I na moru se u utorak očekuju lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi. U srijedu još uvijek nestabilno, dok će u četvrtak biti suho i djelomice sunčano, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

U Dalmaciji u utorak jako i olujno jugo, na sjeveru isto tako jaka i olujna bura. Nešto slabije puhat će u srijedu, no u četvrtak će ponovno pojačati i proširiti se na cijeli Jadran.

Za vikend će pak biti sunčanije i toplije, ali ne i posve stabilno. Stoji mogućnost za sporadične pljuskove, no ukupno, vrijeme neće biti ovako jesensko kao u nedjelju i idućih nekoliko dana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene