Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za bržu obnovu

Nakon popisa stanovništva Zagrepčanima slijedi - još jedan popis: U planu je još od 2014., no potresi su ga konačno ubrzali

Obnova nakon potresa nikako da počne. Dnevnik Nove TV tražio je podatke od Grada Zagreba i Sveučilišta - koliko je oštećenih škola, muzeja, ali odgovore nisu dobili. Očito je da treba bolja, preglednija i suvremenija baza podataka. A tako nešto pripremaju i stručnjaci iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Nakon popisa stanovništva stiže nam popis zgrada. Najavio je to u Dnevniku Nove TV profesor Građevinskog fakulteta Josip Atalić reporterki Matei Ćorić. Na taj popis se čekalo od 2014. Potresi prethodne godine ubrzali su proces.

''Ispalo je zgodno da se nastavimo na popis stanovništva i da pilot popis zgrada napravimo u sklopu europskog projekta za Zagreb. Tako će građani nakon što se samoupišu moći učitati podatke o svojim građevinama'', pojasnio je.

"Podaci iz popisa zgrada potrebni su i za procjenu rizika, seizmički certifikat i ne dao Bog nekog novog potresa'', kazao je Atalić i dodao da će ti podaci biti raspoloživi svim institucijama. Time će se brzati proces onnove.

Za kvalitetno projektiranje, pojašnjava Atalić, potrebno je duže vrijeme. ''Često ističem primjer da su samo šarafi na jednoj zgradi koštali više od 100.000 kuna. Znate koliko takvih odluka imaju projektanti u svojim rukama? Dajte im vrijeme'', savjetovao je Atalić.

Pročitajte i ovo Martina Spajić nakon potresa i dalje u hostelu Krovovi prokišnjavaju, pa im propada namještaj, strepe od zime i čekaju pomoć grada: ''Devetogodišnja kći je za rođendan imala samo jednu želju...''

Pročitajte i ovo Obnova - 2 Apsurdi s obnovom Zagrepčani gube nadu da će metropola ikad biti kao prije potresa: "Obnova grada je kao i čitava Hrvatska, jedna velika prevelika tuga"

Rekao je da su pregledane sve zgrade prije nekoliko mjeseci. ''Sada rješavamo kritične pritužbe'',rekao je je Atalić.

 Cijeli razgvor pogledajte u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene