Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdi s obnovom

Zagrepčani gube nadu da će metropola ikad biti kao prije potresa: "Obnova grada je kao i čitava Hrvatska, jedna velika prevelika tuga"

Obnova - 2
Obnova - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Veliki građevinski radovi u Zagrebu izostaju. Šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić u petak je iznio svoju istinu. Za tromost je neizravno prozvao ministra graditeljstva i prostornog uređenja Darka Horvata. Zagrepčanima je dosta prepucavanja na relaciji Vanđelić - Horvat i polako od svega dižu ruke. Mi smo pak prebrojali sve apsurde ne-obnove.

Zagrepčani gube nadu da će metropola ikad biti kao prije potresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrađeno 2,3 posto zahtjeva građana Šef Fonda za obnovu Zagreba od potresa: "Efikasnost obnove je niska. Nitko s tim ne može biti zadovoljan"

"Obnova grada Zagreba je kao i čitava Hrvatska, jedna velika prevelika tuga", smatra Zdravko.

"Meni je to sramota", kaže Božica, a Sonji se čini da od toga neće biti ništa.

Šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić za sve krivi Ministarstvo koje je, kaže, dosad obradilo manje od tri posto svih zaprimljenih zahtjeva. Ovim ritmom ni tri života neće biti dovoljna za sanaciju.

"Obnova će ovim tempom trajati 270 godina, dakle trajnost zgrada je reda veličine 50 godina, zgrade prije toga će nestat", rekao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu.

Pročitajte i ovo Obnovljena kuća za obitelj iz Jabukovca - 1 Pozvani su namjerno FOTO Obnovljena kuća, ali ne uz pomoć države. Političari sve gledali iz prvog reda: "3 i pol mjeseca smo čekali papire, a za 4 mjeseca sagradili kuću"

Apsurdno! Baš kao i da onaj koji rukovodi obnovom medijima objašnjava kako se stvari ubrzavaju tek nakon što on održi presice, a novinari objave tromu statistiku.

"Smatram da sam i ja mogao nešto više napraviti, ne znam ovaj tren što sve, ali i ja sam bio dio tog sistema, možda sam trebao skočiti na stol, vikati, galamiti, okretati stolove, da se stvari dogode", dodaje Vanđelić.

Posao bi, kaže, bio brži da ga obavlja jedna institucija, a ne tri. A to se najvjerojatnije neće mijenjati, pa apsurdi idu dalje: Vanđelić se žali kako zbog tromog Ministarstva posla nema, a s druge strane traži još zaposlenika za posao kojeg nema. Jedino čega trenutačno ima je novac, a njega se ponekad troši neracionalno.

Novac od obnove državi doslovno promiče kroz prste. Apsurdno je da održavanje kontejnera sa svim priključcima za dvije godine državu stoji oko 200.000 kuna, a gradnja zamjenske kuće od 55 kvadrata 300.000 kuna, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Struka kaže da se takve kuće mogu napraviti za manje od pola godine. Dok bi Vanđelić sada obnovu ubrzao za 20 puta, pitali smo Komoru imamo li za to kapacitete. Inženjera, kažu, ima.

"Ukoliko bi se natječaji za obnovu radili na način da se propisuju na nivou ulice ili na nivou bloka. To bi bio veliki poticaj svim našim inženjerima izvan Zagreba da dođu i obave taj posao", rekla je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Jer sustav kuća po kuća se ne isplati. A, imamo li dovoljno zidara?

"Bojim se kada obnova krene punim tempom da ćemo imati problem što sa kvalitetnim izvođačkim tvrtkama, a naročito sa kvalificiranom radnom snagom", dodaje Dražin Lovrec.

Ministar Horvat na prozivke iz Fonda u petak je bio bez reakcija. U četvrtak je odbio priznati svoju odgovornost i za tromost je okrivio loš Zakon, koji se pak lani mijenjao jer je onaj prijašnji bio loš, pa će ga sad mijenjati opet.

"Osam je točaka koje stvaraju problem u dinamici donošenju odluka i predložit ćemo u rekonstrukciji zakona djelomično ukidanje ili zaobilaženje tih procesa", rekao je Darko Horvat, ministar graditeljstva.

Novi "Novi Zakon" u Sabor bi mogao po hitnoj proceduri, no obnovu će stopirati još barem mjesec dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene