Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni detalji

Uspjeli ste se danas samopopisati? Državni zavod otkrio do kada je produžen rok

Neki građani su se uspjeli samopopisati i u ponedjeljak 27. rujna, iako je najavljeno kako će samopopisivanje trajati do 26. rujna. Doznajemo hoće li samopopisani 27. rujna biti uzeti u obzir.

Nakon što su građani u nedjelju imali problema sa samopopisivanjem, neki od njih uspjeli su se popisati putem sustava e-Građani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Popis stanovništva 2021. - 1 DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU Pogledajte tko još uvijek živi u Hrvatskoj: Objavljeni su konačni rezultati Popisa 2021.

Kako doznajemo u Državnom zavodu za statistiku, u obzir će biti uzeti i oni građani koji su se samopopisali nakon roka prve faze, koji je istekao u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Državni zavod za statistiku (DZS) povodom završetka prve faze digitalnog popisivanja i početka druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. održao je konferenciju za novinare.

Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a i Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstava i stanova, objavili su detalje vezane uz samopopisivanje na konferenciji za medije.

Kako su naveli, do sada je popisano više od 1,4 milijuna građana. "Uspješno je popisano više od milijun i 420 tisuća građana. Ta velika brojka nas jako veseli. To je bilo u skladu s našim očekivanjima, čak i iznad naših očekivanja", kazala je Brković.

Druga faza popisa počinje u utorak

"Zbog izuzetno velikog interesa za popisivanje putem sustava e-Građani tijekom jučerašnjeg dana, zadnjeg dana samopopisivanja, došlo je do usporavanja rada samog sustava. Iz tog razloga i s obzirom na to da su nas kontaktirali građani, donesena je odluka da se faza samopopisivanja produži još danas tijekom dana, dakle do 24 sata. Pozivamo sve građane koji su jučer počeli samopopisivanje i nisu ga uspjeli dovršiti ili su zainteresirani za samopopisivanje, da to naprave tijekom dana", dodala je.

"To znači da će i druga faza popisivanja, kad na teren izlaze popisivači, početi sutra", zaključila je Brković.

Testiranja popisivača svaka tri dana

Navodi i da su za sve popisivače koji nemaju COVID digitalnu potvrdu organizirana testiranja brzim antigenskim testovima.

"Što se tiče testiranja popisivača koji nemaju COVID potvrdu, ono je organizirano u suradnji s nadležnim lokalnim institucijama. Oni će tek nakon negativnog testa moći izaći na teren. Ima ih oko 4000, a dobili smo informaciju da su se u međuvremenu neki od njih cijepili", dodala je Brković i istaknula da, ako se dogodi da popisivač, koji će biti svaki treći dan testiran, dobije pozitivan test, o tome će biti obaviješteni građani koje je posjetio.

"Popisivači spremni za teren"

Glavni koordinator za popis Damir Plesac navodi da su u desetak dana obišli sve županije te da su informacije s terena pozitivne. "Naši popisivači su vježbali na aplikaciji i spremni su na izlazak na teren i popisivanje", kazao je.

"S obzirom na to da smo imali dosta upita naših građana da bi htjeli promijeniti neke svoje odgovore na određena pitanja, to će im biti omogućeno u trenutku kad popisivač dođe na vrata preuzeti kod", rekao je Plesac.

"Niti jedan popisivač ne može ući u podatke građana koji su se samopopisali i mijenjati ih. No, ako je potrebno i građani to budu tražili, oni mogu u napomene upisati određene promjene", dodao je Plesac.

Popisivač će dolaziti nekoliko puta

Upitan kako će izgledati terenski popis, kao i što građani trebaju napraviti s kontrolnim šiframa, kazao je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, već da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i raspored obilaska.

“Ukoliko popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom o vremenu svog sljedećeg dolaska. Cijelo vrijeme dok traje popis, u interesu je popisivača da na vrata pokuca nekoliko puta”, istaknuo je Plesac.

Dodao je da oni građani koji su se već samostalno popisali, popisne šifre mogu ostaviti i na vratima ukoliko nisu doma, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod susjede.

Završena prva faza popisa

Prva faza popisa stanovništva, ona u kojoj su se građani sami popisivali putem sustava e-Građani, počela je 13. rujna i trebala je trajati do nedjelje u ponoć. Mnogi su tu mogućnost pokušali iskoristiti u zadnjim satima pa je stranica za samopopis pala. Korisnike je to razljutilo.

Na teren sutra izlazi gotovo 8000 popisivača. Obići će i kućanstva koja su se sama upisala. Popisivači će na terenu popisati sve koji se nisu samostalno popisali.

Nema točnog rasporeda kad građani mogu očekivati popisivača na svojem pragu. Onima koje ne zateknu kod kuće u trenutku dolaska, popisivači će ostaviti obavijest i dogovoriti termin novog dolaska.

"Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također, možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja", navodi se na službenoj stranici popisa stanovništva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene