Popis stanovništva
Popis stanovništva Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Prva faza popisa stanovništva, ona u kojoj su se građani sami popisivali trajala je do ponoći.


Mnogi su tu mogućnost pokušali iskoristiti u zadnjim satima. Pa je stranica za samopopis pala. Korisnike je to razljutilo.

Vezani članci Ilustracija Pogledajte tko još uvijek živi u Hrvatskoj: Objavljeni su konačni rezultati Popisa 2021. Pad stanovništva, ilustracija Porazni rezultati: U Hrvatskoj danas živi 3,88 milijuna ljudi, u nekim županijama demografska katastrofa

"Nije me briga što je navala i što svi žele u zadnji tren. Moje je pravo da se samopopišem do ponoći, a obveza države da mi to omogući'', rekla nam je čitateljica. 

"Ako ne znaju napraviti sustav koji se ne ruši, neka ga ni ne nude. Zbog ovoga treba produljiti vrijeme za samopopisivanje za još nekoliko dana. Kad mi drugi put država kaže da moram nešto platiti reći ću da ne mogu jer mi je navala računa", nastavila je. 

Stranica je bila nedostupna od oko 20 sati, besplatni info telefon za korisničku podršku je bio zauzet, a od 21 sat stranici se ipak moglo pristupiti, no sporo se učitavalo te je povremeno padala. Oko 22:30, kako javljaju korisnici, na stranicu se opet nije moglo. 

''Najgore je što ne pomaže čak ni 'ugasi pa upali', a to znači da je stvar nepopravljiva'', našalio se čitatelj.

Inače, po podacima Državnog zavoda za statistiku, do nedjelje u 15 sati uspješno je popisano više od 1.326.000 građana.

Prema podacima o broju popisanih osoba u fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, od ukupnog broja samopopisanih osoba, najveći broj, ukupno 403.183 građana tim se putem popisalo u Gradu Zagrebu. Sljedeća je Splitsko-dalmatinska županija, s 132.662 samopopisanih građana, te Primorsko-goranska županija, sa 113.518. 

Druga faza

Sutra na teren izlaze popisivači. Ta, druga faza trajat će do 17. listopada. Iz DZS-a ističu kako popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Sve o popisu stanovništva doznajte OVDJE.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju