Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija teška 3 milijarde kn

POPIS 'METODA': Ovako to rade KORUMPIRANI liječnici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Društvo Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava, pobliže upoznaje s često spominjanim problemom korupcije u zdravstvu.

Čak 3 milijarde kuna procijenjena je vrijednost korupcije u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske, dok 9 tisuća liječnika u Hrvatskoj je na platnim listama tvornice lijekova, prema izvješćima farmaceutske industrije.

Pročitajte i ovo Ilustracija, bol u trbuhu Proljev i povraćanje Haraju crijevne viroze: Iz bolnice poslali upozorenje građanima Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim

Prezaduženost bolnica, neplaćeni prekovremeni sati, dotrajala infrastruktura, kilometarske liste čekanja i sukob interesa u obliku dvojnog rada liječnika samo su neki od simptoma teško oboljelog hrvatskog zdravstva. Oni su danas već toliko ozbiljni da su uspjeli u potpunosti zasjeniti velike uspjehe koje naši liječnici postižu u zemlji i svijetu, ističu iz Forenzika Prime.

Prema istraživanju Transparency Internationala 63 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra zdravstvene djelatnike korumpiranima. Kao i obično, kada je riječ o korupciji u Hrvatskoj, zna se sve - koji liječnici traže mito, koliko treba platiti neki pregled ili operaciju, za koje farmaceutske tvrtke lobiraju pojedini liječnici.

>>Objavljena NOVA CIJENA dopunskog osiguranja

Međutim, kada govorimo o optuženim, odnosno osuđenim pojedincima, situacija je dijametralno suprotna. Unatoč činjenici da nema puno presuda i oduzetih licenci afera nažalost ima i više nego dovoljno.

Budući da je potrebno educirati pacijente kako bi se stalo na kraj korupciji u zdravstvu, Forenzika Prima ističe metode kojima najčešće pribjegavaju korumpirani liječnici:

1. Naplaćuju usluge koje nisu pružili
2. Usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje naplaćuju kao da ih osiguranje pokriva
3. Krivotvore vrijeme pružanja usluge
4. Krivotvore mjesto pružanja usluge
5. Krivotvore samog pružatelja usluge
6. Otpisuju pacijentima dodatne troškove
7. Navode fiktivne dijagnoze i usluge
8. Propisuju pacijentima nepotrebne usluge
9. Uzimaju mito
10. Propisuju nepotrebne ili pogrešne lijekove na recept

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene