Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor poslijepodne raspravlja o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, a ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač je, obrazlažući izmjene, upozorio da je prema sadašnjem stanju mirovinski sustav teško održiv na duži rok.


Sabor o izmjenama raspravlja u redovitoj proceduri, iako je prvotno Vlada predložila da zakon ide u hitnu saborsku proceduru. Na početku današnje sjednice Sabora, naime, premijerka Jadranka Kosor prihvatila je prijedlog Kluba HNS-HSU da se o izmjenama tog zakona ne raspravlja u hitnoj već u redovitoj proceduri, tako da će se o zakonu raspravljati u dva čitanja. Kosor je tijekom 'aktualnog prijepodneva' najavila i da će vlada promisliti o 'modifikaciji' nekih odredbi koje se tiču zaposlenih žena.

Vezani članci Ilustracija - 4 Mirovina za mnoge bez mira: Neki će raditi jer žele, drugi jer moraju - kako drugačije preživjeti? Umirovljenici o mirovinama - 4 Od sljedećeg mjeseca dio umirovljenika imat će koji euro više, ali drugi nisu te sreće: "S 500 eura ne može se živjeti"

Obrazlažući razloge izmjena, Popijač je kazao kako odnos između umirovljenika i osiguranika u Hrvatskoj danas iznosi samo 1 prema 1,29, a isto tako, naveo je, samo 11,6 posto radnika je u mirovinu otišlo s punih 40 godina staža. Planirani rashodi za mirovinski sustav ove godine iznose 35 milijardi kuna, upozorio je Popijač i naglasio kako nije riječ o reformi mirovinskog sustava već samo o nekoliko izmjena zakona kojima se želi poboljšati stanje u mirovinskom sustavu.

Po Vladinom prijedlogu, objasnio je Popijač, temeljem rješenja Ustavnog suda odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačio bi se u idućih 10 godina. Trenutno žene u starosnu mirovinu idu sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina, a Vlada predlaže da se od 2011. do 2019. ženama ta dob svake godine povećava za šest mjeseci, pa bi se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednačila 2020.

Vlada predloženim izmjenama povećava i postotak penalizacije za ranije umirovljenje i s dosadašnjih 1,8 posto po godini to diže na 4,08 posto, pa bi za umirovljenje pet godina prije zakonskog roka za odlazak u starosnu mirovinu to smanjenje bilo 20,4 posto. S druge strane, predlaže uvećanje mirovina za one koji će raditi i nakon što ostvare uvjet za punu mirovinu na način da im se mirovina povećava za 0,34 posto, odnosno za 20,4 posto za pet godina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju