Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade djevojke iz Vinkovaca ponovno su na meti nepoznate osobe koja putem Facebooka objavljuje njihove podatke i fotografije, te ih opisuje pogrdnim imenima.


Ista stranica prije tri mjeseca je ugašena, policija je provela istragu, no rezultat je izgleda izostao iako je riječ o maloljetnim djevojkama.

Vezani članci Talijanska policija (Foto: Dnevnik.hr) Uhićen muškarac iz BiH osumnjičen da je prodao svoju kćer za nešto više od 10.000 eura Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Getty Images) Strava u Ukrajini: Nasilnici osmogodišnjaka polili benzinom i zapalili, smijali se dok je dijete vrištalo u plamenu

Djevojke su fotografije objavile na svojim profilima i učinile ih javno dostupnima. Osoba koja ih blati, od tamo ih je preuzela.

'Ne krše se nikakva pravila po pitanju Facebooka i on to nije dužan ukloniti', rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Ni policija ih nije dužna ukloniti, iako je riječ o kazenenom djelu. Policija će reagirati tek kada osoba koja je uvrijeđena ili osramoćena to prijavi. Zlostavljaču ne prijeti zatvor već samo novčana kazna. No, najprije tu osobu treba otkriti, a to je malo vjerojatno ako je ta osoba koristila javno dostupnu internetsku mrežu. Ipak, riječ je o nasilju, a ono može ostaviti dugoročne posljedice.

>>Sve više djece zlostavljano na društvenim mrežama!

'Osjećaj bespomoćnosti dovodi dalje do depresivnih simptoma, do anksionznosti, samodestruktivnih ponašanja', rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Posljednje istraživanje pokazalo je da čak 68% djece ima otvoren profil prije trinaeste godine. Većinom objavljuju privatne fotografije. Žrtve online nasilja najčešće su djevojčice u dobi 15-16 godina, a počinitelji dječaci iste dobi.

Nasilju se može stati na kraj prijavom na Hrabri telefon ili putem MUP-ove aplikacije RED BUTTON. No najvažnije je paziti što se stavlja na internet.

Roditeljima u dvojbi oko toga trebaju li dopustiti djeci mlađoj od 13 godina da se uključe na društvene mreže, stručnjaci preporučaju da ipak poslušaju zakon i to ne učine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook