Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ih spriječiti?

ZLOSTAVLJANJE NA INTERNETU: Tko je sve na meti mistera Nobodya?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlade djevojke iz Vinkovaca ponovno su na meti nepoznate osobe koja putem Facebooka objavljuje njihove podatke i fotografije, te ih opisuje pogrdnim imenima.

Ista stranica prije tri mjeseca je ugašena, policija je provela istragu, no rezultat je izgleda izostao iako je riječ o maloljetnim djevojkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Ilustracija nepravomoćno osuđen Pijani otac vrijeđao i dirao maloljetnu kćer: "Bolje da sam te izd*kao u WC-u nego što sam te napravio"

Djevojke su fotografije objavile na svojim profilima i učinile ih javno dostupnima. Osoba koja ih blati, od tamo ih je preuzela.

'Ne krše se nikakva pravila po pitanju Facebooka i on to nije dužan ukloniti', rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Ni policija ih nije dužna ukloniti, iako je riječ o kazenenom djelu. Policija će reagirati tek kada osoba koja je uvrijeđena ili osramoćena to prijavi. Zlostavljaču ne prijeti zatvor već samo novčana kazna. No, najprije tu osobu treba otkriti, a to je malo vjerojatno ako je ta osoba koristila javno dostupnu internetsku mrežu. Ipak, riječ je o nasilju, a ono može ostaviti dugoročne posljedice.

>>Sve više djece zlostavljano na društvenim mrežama!

'Osjećaj bespomoćnosti dovodi dalje do depresivnih simptoma, do anksionznosti, samodestruktivnih ponašanja', rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Posljednje istraživanje pokazalo je da čak 68% djece ima otvoren profil prije trinaeste godine. Većinom objavljuju privatne fotografije. Žrtve online nasilja najčešće su djevojčice u dobi 15-16 godina, a počinitelji dječaci iste dobi.

Nasilju se može stati na kraj prijavom na Hrabri telefon ili putem MUP-ove aplikacije RED BUTTON. No najvažnije je paziti što se stavlja na internet.

Roditeljima u dvojbi oko toga trebaju li dopustiti djeci mlađoj od 13 godina da se uključe na društvene mreže, stručnjaci preporučaju da ipak poslušaju zakon i to ne učine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene